Norvégia terrortámadásra számít

Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be Norvégia csütörtökön az után, hogy megbízható forrásból értesülést kapott egy küszöbön álló, lehetséges terrortámadásról.
Vágólapra másolva!

A norvég hírszerzés (PST) nemrégiben jutott olyan értesülések birtokába, miszerint szíriai kapcsolatokkal rendelkező iszlamista fegyveresek terrorakciót szándékoznak elkövetni Norvégiában. Marie Benedicte Bjoernland, a PST vezetője elmondta, hogy egy külföldi partnertől kapott információk szerint a támadás "napok kérdése". A terrorakció célpontja, elkövetésének módja és pontos időzítése nem ismert.

A PST legutóbbi jelentése szerint mintegy 50 ember utazott Norvégiából Szíriába, hogy ott harcoljon. Ezeknek az emberek a fele már visszatért - mondta Bjoernland, aki elzárkózott további információk közlésétől. Andres Anundsen igazságügyi és közbiztonsági miniszter a lakosságot éberségre szólította fel. Hangsúlyozta: "konkrét a fenyegetés Norvégia ellen, intézkedéseket hoztak, hogy szembeszálljanak ezzel a veszéllyel".

A biztonsági intézkedések szigorításának jegyében növelték a fegyveres rendőrök jelenlétét a pályaudvarokon, repülőtereken, felfüggesztették a szabadságolásokat, valamint riadókészültségbe helyezték a légi eszközöket. A PST éves jelentésében úgy vélte, hogy a szíriai háborús konfliktus miatt megnövekedett Norvégia fenyegetettsége.

A fenyegetettség realitását jól mutatja az idén májusban a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett támadás, amelyben négyen meghaltak. Az elkövető az algériai-francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche volt. Ő egy évet töltött Szíriában, ahol a gyanú szerint a legszélsőségesebb és legerőszakosabb iszlamista csoportok soraiban harcolt.