12 órás tűzszünet Izraelben

Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy országa szombat reggeltől tizenkét órára felfüggeszti gázai hadműveletét - közölte egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányilletékes, aki John Kerry amerikai külügyminiszter kíséretében részt vett a válságnak szentelt kairói tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint az izraeli miniszterelnök közölte Kerryvel, hogy szombaton, helyi idő szerint reggel hét órától lép életbe az egyoldalúan kihirdetett tizenkét órás tűzszünet. A harcok végleges beszüntetése továbbra is várat magára a konfliktus rendezését célzó intenzív diplomáciai erőfeszítések ellenére. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter pénteken hétnapos humanitárius tűzszünetre szólította fel a Gázai övezetben harcoló feleket. Elképzelése szerint az ideiglenes fegyverszünet a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünneppel, hétfőn lépne életbe.

A Kairóban tartott közös sajtótájékoztatón John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun, az ENSZ és Nabíl el-Arabi, az Arab Liga főtitkára megerősítette Sukri felhívását. Kijelentették, hogy a múlt héten Egyiptom által benyújtott fegyvernyugvási kezdeményezés alapján, közösen folytatják erőfeszítéseiket a gázai konfliktus rendezése érdekében.

A sajtókonferenciát megelőző órákban elterjedt hírekkel ellentétben a diplomaták a megbeszélések után nem tudtak valós eredményekről beszámolni, tekintettel arra, hogy az izraeli biztonsági kabinet nem fogadta el John Kerry tűzszüneti indítványát.

Kerry mindazonáltal azt mondta, hogy a pénteki tárgyalások is jelentős előrelépéseket hoztak, de újságírók firtatása ellenére sem bocsátkozott részletekbe. Hangsúlyozta, hogy a médiahírekkel szemben nem nyújtott be hivatalos indítványt az izraeli illetékeseknek, ő csupán javaslatot tett az egyiptomi kezdeményezés által teremtett kereteknek megfelelően.

Kerry rámutatott, hogy az izraeli biztonsági kabinet nem magát a tűzszünetet utasította el, csupán a megállapodás szövegének egyes pontjait kívánja módosítani. A Netanjahu által elfogadott tizenkét órás fegyvernyugvást a jóakarat jeleként értékelte, és reményét fejezte ki, hogy azt további tizenkét órával meghosszabbítják.

A külügyminiszter újra megismételte korábbi kijelentését, miszerint az izraeli polgároknak jogukban áll a Gázai övezetből kilőtt rakéták jelentette veszély nélkül élni, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni az övezetben élők egzisztenciális szükségleteinek biztosítása érdekében.

Ban Ki Mun úgy fogalmazott, nincs megelégedve az eddig elért eredményekkel, de nem adja fel a reményt, és tovább küzd az időközben több mint 850 áldozatot követelő harcok beszüntetéséért. Az ENSZ-főtitkár is az azonnali fegyvernyugvást sürgette, amit mélyreható tárgyalásoknak kell követniük a konfliktus valós okainak feltárása érdekében.

Az Arab Liga főtitkára is a fegyvernyugvás mellett foglalt állást, de azt is közölte, hogy amíg az izraeli megszállás tart, és a Gázai övezet több mint nyolc éve tartó blokádját nem oldják fel, addig nem várható tartós megoldás.