Oroszok lövik az ukrán katonai állásokat

orosz-ukrán határ
Vágólapra másolva!
A határon átlőve ukrán állásokat támad az orosz tüzérség, és továbbra is érkeznek a szakadároknak küldött fegyverszállítmányok - állítja a washingtoni hírszerzés. Az ukrán hadügy közben kifogyott a forrásokból, augusztustól ingyen harcolnak tovább a katonák.
Vágólapra másolva!

Az orosz tüzérség csütörtökön ukrán katonai bázisokat támadott, átlőve a határvonalon - közölte Marie Harf amerikai külügyi szóvivő, washingtoni hírszerzési forrásokra hivatkozva, részleteket azonban nem akart elárulni az orosz akcióról, éppen a hírszerzési adatok érzékenysége miatt.

Marie Harf arról is beszélt, hogy a maláj utasszállító lefövése után sem álltak le az donyecki ellenállóknak küldött orosz szállítmányok: "bizonyítékunk van rá, hogy az eddiginél erősebb rakétakilövő állásokat adnak a szakadároknak" - mondta.

Őrség az orosz-ukrán határon. Forrás: Reuters

Ingyen harcolnak tovább

Ukrajna hadügyi forrásai közben lassan kiapadnak: Olekszandr Slapak pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy augusztus 1-től nem fognak a katonáknak fizetést adni. Az Ukrajna keleti részén régóta folyó fegyveres harcok kimerítettek minden terrorellenes akcióra fordítandó forrást, ezért a következő hónaptól a katonák egyszerűen ingyen kell harcolniuk - idézi a minisztert egy ukrán hírportál.

Olekszandr Slapak szerint a terrorellenes műveletek folytatására több mint 9 milliárd hrivnyára van szükség, míg a költségvetés 31 milliárd dolláros hiánnyal küzd.

Jacenyuk is ezért mondott le

A forráshiány miatt távozott az előző ukrán kormányfő is: Arzenyij Jacenyuk korábbi miniszterelnök azért mondott le, mert nem tudta a parlamenten keresztülvinnie a hadsereg büdzséjének bővítését célzó jogszabályt, és az új energiaügyi törvény tervezetét.