Nem ajánlott most Líbiában lenni

Vágólapra másolva!
Róma már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából, és a többi európai ország is sorra szólítja fel az állampolgárait, hogy hagyják el az afrikai országot, ahol két városban is heves harcok folynak.
Vágólapra másolva!

Több európai ország is Líbia mielőbbi elhagyására szólította fel állampolgárait vasárnap, miután a hétvégén folytatódtak a heves harcok az iszlamisták és a szekuláris erők között az észak-afrikai ország két legnagyobb városában.

Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is Líbia elhagyását sürgető felszólítást adott ki a harcok fokozódására hivatkozva. Róma közölte, hogy már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából, és felajánlotta segítését a további európai államnak az evakuáció terén.

A kormány nem tud rendet tartani

A líbiai Bengáziban az elmúlt két napban ismét összecsaptak az iszlamisták ellen harcot hirdető Halifa Haftár lázadó tábornokhoz hű erők az iszlamista milíciákkal. A harcokban Haftár erői négy katonai tábort visszaszereztek az iszlamistáktól, és állítólag megölték annak az al-Kaida nemzetközi terroszervezethez köthető milícia vezetőjének testvérét, amelyet az Egyesült Államok bengázi követsége ellen 2012-ben elkövetett támadással vádolnak. A bengázi harcokban jelentések szerint polgári épületeket is találatok értek.

Heves harcok folytak a főváros, Tripoli repterének közelében is, ahol már két hete küzdenek egymás ellen az iszlamisták és szekulárisok erők. A reptér mellett lángra kapott egy bevásárlóközpont és egy piactér is.

A vasárnapi harcokban 38 ember vesztette életét.

Szintén Tripoliban fegyveresek megtámadták a brit követség konvoját is, de személyi sérülés nem történt.
Az olajban gazdag észak-afrikai országban a néhai Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.