Rakétarepeszek szaggatták szét a maláj gépet

maláj gép, ukrán válság, nemzetközi megfigyelők, lelőtt maláj gép, malaysia airlines
Members of the Dutch and Australian forensic investigating teams speak on July 28, 2014 in Donetsk, eastern Ukraine, before leaving for the crash site of the Malaysia Airlines flight MH17. Dutch and Australian forensic investigators on their way to the spokeswoman in The Hague MH17 crash site turned back on July 28 after "explosions" in the area, a government said. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Rakéta repeszei okoztak robbanásszerű légnyomáscsökkenést a maláj gépen, ezért zuhant le Kelet-Ukrajna felett. Ezt mutatják a fekete dobozokból kinyert első adatok. Közben a gép roncsait vizsgáló szakértők továbbra sem tudnak odajutni a helyszínhez.
Vágólapra másolva!

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte hétfőn az ukrán nemzetbiztonsági tanács az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva. A Kijevnek továbbított jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés "robbanásszerű", vagyis hirtelen volt.

A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet, amelynek mind a 298 utasa elhunyt. Az EU és az USA azt gyanítja, hogy ezt a Moszkva-barát szakadárok tették egy oroszoktól kapott, Buk típusú orosz föld-levegő rakétával. Moszkva tagadja a felelősséget, és Kijevre mutogat.

Visszafordultak

Eközben az Ukrajnába érkezett holland és ausztrál rendőrcsapatok – amelyek a gép lezuhanásának a helyét szeretnék biztosítani a baleset okainak zavartalan kivizsgálása érdekében – hiába várnak arra, hogy eljuthassanak a helyszínre.

Nem jutnak közel a szakértők Forrás: AFP/Bulent Kilic

Az EBESZ szakértői csoportja ugyancsak nem tudott odajutni. Ők Sahtarszknál - ahol ágyúdörejeket halottak, és azt tapasztalták, hogy a lakosság autókon menekül a városból – előbb módosították útvonalukat, majd Torez közelébe érve úgy döntöttek, nem biztonságos a továbbhaladás, ezért visszafordultak.

A térségben ugyanis heves harcok dúlnak. Horlivkát, amely mellett a gép a földbe csapódott, szakadár lázadók tartják ellenőrzésük alatt. A falut körbevette az ukrán hadsereg, és állítólag lőtték is.

Egymásra mutogatnak

Az egyik donyecki szakadár vezető hétfőn azt állította, hogy készek biztosítani minden feltételt a szakértők munkájához, és Kijevet vádolta azzal, hogy "bizonyítékokat akar eltüntetni, és ezért akadályozza" a katasztrófa helyszínének megközelítését. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője hétfőn Kijevben beszélt arról, hogy a fegyveres erők tartják magukat az államfő utasításához, és a maláj gép lezuhanásának helyszíne körüli negyven kilométeres körzetben nem folytatnak harci cselekményeket. Azt elismerte, hogy Donyeck megye keleti részén behatoltak Sahtarszk, Torez és Lutihine településekre, valamint elfoglalták Debalcevét.

Emlékeztetett arra is, hogy az EBESZ szakértői már vasárnap sem tudtak eljutni a katasztrófa helyszínére, szerinte a szeparatisták miatt.

Háborús bűncselekmény?

Az ENSZ szerint a gép lelövése akár háborús bűncselekményként is értékelhető. Erről az ENSZ emberi jogi biztosa beszélt hétfőn.

A maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében, a Toreztől nem messze fekvő Hrabove település közelében. A fedélzetén tartózkodó 298 emberből senki sem élte túl a katasztrófát.