Lezárja a határait Libéria az Ebola-járvány miatt

Vágólapra másolva!
Szigorítanak a nyilvános események megtartásán is.
Vágólapra másolva!

Lezárja a határokat, és szigorú intézkedéseket vezet be a libériai kormány, hogy feltartóztassa az Ebola-járvány terjedését. A vírus legalább 660 emberrel végzett a térségben március óta.

Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök egy vasárnapi válságtanácskozáson közölte, hogy mindent megtesznek a vírus megállítására, a reptéri hatóságok például megvizsgálnak minden Libériába érkező vagy onnan elutazó embert, hogy nem fertőzött-e.

A legjelentősebbeket kivéve minden határátkelőt lezárnak, azokon, amelyek tovább működhetnek, szűrővizsgálat elvégzésére és a megelőzésre alkalmas állomásokat alakítanak ki. A megelőzés érdekében szigorú intézkedéseket léptetnek életbe, amelyeket a legapróbb részletekig be fognak tartani. Szigorítják például a nyilvános események, többek közt a felvonulások és a tüntetések megtartását.

Az Ebola a fertőzöttek akár 90 százalékánál is halálos kimenetelű lehet, bár a mostani járvány halálozási rátája körülbelül 60 százalékos. A vírus erősen fertőző - különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban - tünetei között hányás, hasmenés, valamint belső és külső vérzés is van.

Az eddigi intézkedések dacára a kórokozó egyre inkább terjed, Guineában és Sierra Leonéban is. Libériában meghalt a betegséggel foglalkozó első számú orvos, Samuel Brisbane - közölték a hatóságok vasárnap. Két amerikai is elkapta a vírust Libériában.