Hugo Chávez most lenne 60 éves

Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro elnök vezetésével megemlékezéseket tartottak Venezuelában hétfőn a tavaly elhunyt Hugo Chávez születésének 60. évfordulóján, és többek közt felavatták az egykori elnök szülőházában kialakított múzeumot.
Vágólapra másolva!

A Sabaneta de Barinasban lévő múzeumot Maduro jelenlétében adták át. Az elnök Chávez rokonainak arról beszélt, hogy jelenést látott hétfőn: egy kismadár azt csicseregte neki, hogy Chávez boldog, érzi népének szeretetét és hűségét. Maduro már tavaly is "beszélgetett" egy madárral, amely szintén a néhai vezető üzenetét tolmácsolta neki. Az elnök maró gúny tárgya lett akkor.

Mielőtt Maduro ellátogatott rákban elhunyt elődje szülőhelyére, kormányának tagjaival Caracasban felkereste a Cuartel de la Montanát, ahol Chávez maradványait őrzik. Nicolás Maduro kijelentette: a venezuelai nép Chávez iránt érzett feltétlen szeretete életben tartja Chávezt. "Mi vagyunk Chávez, ma és mindörökké" - fogalmazott. Az ünnepség beszámolók szerint tűzijátékkal és egy születésnapi dal eléneklésével zárult, és még torta is volt.

A dél-amerikai országban koncertekkel és a Chávez által kedvelt llanera zenével, felolvasásokkal, bemutatókkal és más módokon emlékeztek meg a néhai politikusról, aki 1999 és 2013 között volt Venezuela első számú vezetője. Az utcákat ellepték a Chávezt ábrázoló képek, hangosbeszélőkön a politikus beszédeit játszották le. A külföldön sokat bírált néhai elnök rajongói ChávezPro néven még új betűtípust is alkottak, amely a "Comandante" kézírását utánozza. Chávez pártja egyébiránt a napokban tartotta első kongresszusát az elnök halála óta. A tanácskozáson a mozgalom örökös vezetőjévé választotta a néhai politikust.