Észak-Korea bekeményít

Vágólapra másolva!
Észak-Korea szerdán közölte, hogy a jövőben keményebb büntetésre számíthatnak azok, akik "a vallás köntösébe bújva" próbálják "megszegni az ország törvényeit" - ez az intézkedés válasz arra, hogy az Egyesült Államok bírálta a bezárkózó kommunista diktatúra fellépését a vallásos emberekkel szemben.
Vágólapra másolva!

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség azt írta, hogy "amíg az Egyesült Államok nem tágít a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szembeni ellenséges tettektől, addig az utóbbi súlyosabb büntetéssel fogja sújtani azokat, akik bűncselekményeket követnek el a törvényeivel szemben a vallás köntösébe bújva". A közlemény egyúttal azonban azt állította, hogy "a vallásszabadság teljes mértékben biztosított" Észak-Koreában.

Erős felügyelet alatt

A KCNA arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium jelentésében "különösen aggodalmat keltőnek" nevezte, hogy Phenjan "súlyosan korlátozza a vallásgyakorlást" és csak "erős felügyelet alatt álló" csoportoknak engedélyezi a hitéleti tevékenységet.

Amerikaiak fogságban

Észak-Korea egyébként jelenleg három amerikai állampolgárt tart fogva, közülük kettőt vallási okokból. Egyiküket, Jeffrey Fowle-t azért tartóztatták le, mert egy bibliát hagyott hotelszobájában elutazása után. A másik, Kenneth Bae eleve keresztény misszionáriusként érkezett az országba, később államellenes szervezkedés vádjával ítélték el.

Szankciók

Szintén szerdán Washington közölte, hogy szankciókat léptetett életbe két észak-koreai hajózási céggel szemben. A két vállalat üzemeltette azt a hajót, amelynek fedélzetén tavaly Panamában cukorszállítmány közé rejtett fegyvereket találtak a hatóságok. A Kubából érkező szállítmány sértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábbi határozatait, amelyek fegyverembargót rendeltek el Észak-Koreával szemben annak atomprogramja miatt.