Irán megvádolta Egyiptomot

Vágólapra másolva!
Irán azzal vádolta meg Egyiptomot szerdán, hogy az napok óta nem ad engedélyt segélyek bejuttatására a Gázai övezetbe, illetve a sebesült nők és gyerekek onnan való kimenekítésére.
Vágólapra másolva!

Hoszein Amír Abdolahján iráni külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Teherán napok óta próbál száztonnányi humanitárius segélyt bejuttatni Gázába. Emellett 57 súlyosan sebesült nőt és gyereket is ki akar menekíteni az övezetből, hogy Iránban nyújtson nekik egészségügyi ellátást. Ugyanakkor egyelőre nem kapták meg az egyiptomi hatóságok engedélyét erre.

Ez felfoghatatlan

"Ez elfogadhatatlan. Reméljük, hogy Egyiptom eleget fog tenni arab, muzulmán és humanitárius kötelességeinek a gázai cionista bűncselekményekkel szemben" - mondta Abdolahján. Az egyiptomi külügyminisztérium ugyanakkor közleményében megalapozatlannak nevezte az iráni vádakat, és leszögezte, hogy ígéretet tett az iráni segélyek Gázába jutásának megkönnyítésére. "Kételyek merülnek fel ezen vádak ismételgetésének igazi okaival kapcsolatban, illetve hogy ezen indokok valóban palesztin testvéreink megsegítésére irányuló igaz buzgalommal állnak-e kapcsolatban" - írta a kairói külügy.

Murszi a kulcsfigura

Egyiptom az iszlamista Mohamed Murszi kormányfő tavalyi megbuktatása óta számos gázai csempészalagutat felszámolt és megerősítette az övezet 2007-ben kezdődött blokádját. Ennek oka, hogy az övezetet uraló Hamász radikális szervezet a Murszi mögött álló, azóta Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériség palesztin szárnyaként jött létre még az 1980-as években.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője ezzel szemben kedden arra szólította fel a muszlim országokat, hogy fegyverezzék fel a palesztinokat. Elemzők szerint Irán rakétákkal és egyéb hadianyaggal látja el a Hamászt. Irán csak az egyetlen megnyitott egyiptomi határátkelőn át tud segélyeket eljuttatni Gázába, mivel az övezettel határos másik államot, Izraelt nem hajlandó elismerni.