72 órára elhallgatnak a fegyverek Gázában

2014.08.01. 08:04

Megegyezés született egy péntek reggel kezdődő 72 órás humanitárius tűzszünetről a Hamász iszlamista szervezet és a többi palesztin frakció, valamint Izrael között a Gázai övezetben zajló harcokban - jelentette be közös közleményben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az indiai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön.

A fegyvernyugvás helyi idő szerint pénteken 8 órakor lép életbe. Ban Ki Mun és John Kerry az addig hátralévő órákban is önmérsékletre szólította fel a július 8-án kiújult harcokban szembenálló feleket, és szorgalmazta, hogy egyikük se szegje meg a tűzszünetet.

A dokumentumból az is kiderült, hogy egy izraeli és egy palesztin delegáció késedelem nélkül útnak indul Kairóba, hogy az egyiptomi kormány közvetítésével tartós tűzszünetről tárgyaljanak. John Kerry Indiában bejelentette, hogy egy kisebb amerikai delegáció is Kairóba utazik. Az egyiptomi fővárosban Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló szerint már pénteken megkezdődnek az egyeztetések.

Az ENSZ-főtitkár és az amerikai külügyminiszter szerint a fegyverszünet kritikusan fontos az övezet civil lakossága számára, hogy fellélegezhessenek az erőszak alól. A három nap alatt a polgári lakosság humanitárius segítségben részesülhet, eltemethetik a halottakat és lesz idő gondoskodni a sebesültekről, valamint az élelmiszer-utánpótlásról, illetve javításokat végezhetnek az elektromos és a vízhálózatban - szerepelt a közleményben.

Robert Serry, az ENSZ közel-keleti megbízottja garanciákat kapott arra, hogy mindkét fél betartja majd a humanitárius tűzszünetet. Az övezetet irányító Hamász szóvivője, Szami Abu Zuhri közölte, hogy be kívánják tartani a fegyverszünetet, amelybe a CNN amerikai hírtelevízió szerint nemcsak a szervezet politikai, hanem annak fegyveres szárnya is beleegyezett. Benjámin Netanjahu kormánya egyelőre nem kommentálta a fegyverszünetről szóló bejelentést, Kerry viszont azt mondta, hogy Izrael a tűzszünet alatt is folytatja "védekező" hadműveleteit.

A palesztin egészségügyi hatóságok csütörtök esti közlése szerint a Gázai övezetben eddig 1428 ember vesztette életét és nyolcezren sebesültek meg a július 8-a óta tartó konfliktus során. Izrael 56 katonát vesztett.