Kik lesznek Navracsics társai? Négy név még ismeretlen

2014.08.01. 08:17

A határidő július 31-i lejártáig négy ország nem közölte hivatalosan jelöltjét az Európai Bizottságba, amelynek felállása a testület jövendőbeli elnökének, Jean-Claude Junckernek a szóvivője szerint késedelmet szenvedhet, mert a tagállamok túl kevés nőt jelöltek.

Az Európai Unió javaslattevő-végrehajtó testülete a tervek szerint novemberben kezdi meg a munkát. Juncker szóvivője azonban csütörtökön Brüsszelben emlékeztetett arra, hogy a luxemburgi politikus többször is egyértelművé tette: nem lehet legitim egy olyan bizottság, amelyben csak két-három nő foglal helyet. "Ha nem találnak megoldást erre a problémára, több idő kell majd ahhoz, hogy felálljon a bizottság" - fogalmazott a szóvivő.

Kevés a nő

Azok közül az országok közül, amelyek csak egyetlen jelöltet neveztek meg, csupán kettő jelölt nőt: Csehország Vera Jourova jelenlegi regionális fejlesztési minisztert, Svédország pedig Cecilia Malmström uniós belügyekért felelős jelenlegi biztost. Sokan arra számítanak, hogy Bulgáriát továbbra is Krisztalina Georgieva, a nemzetközi együttműködés, humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés biztosa képviseli majd.

9 a 28-ból

Az EU két nagy tagországa, Franciaország és Németország férfi jelölteket nevezett meg, előbbi Pierre Moscovici volt gazdasági minisztert, utóbbi Günther Oettinger jelenlegi energiaügyi biztost. Pár ország több jelöltet is előterjesztett, hogy Juncker válasszon közülük, Szlovénia például csütörtökön három jelöltet javasolt, közülük ketten nők. Néhány állam pedig talán utólag terjeszt be női jelölteket. A jelenlegi bizottság 28 tagjából kilenc nő. Brüsszeli források szerint csütörtök este még négy ország volt, amely nem nevezett meg jelöltet. Köztük van Belgium, ahol a választások után még nem alakult meg az új kormány.

Szeptemberre lesz csak névsor

Magyarország Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelölte, aki nyilatkozatai szerint első helyen a bővítés- és szomszédságpolitikai területet jelölte meg, de a közlekedési vagy az innovációs biztosi posztot is szívesen vállalná. Juncker majd csak akkor állítja össze a névsort a portfóliókkal, ha minden ország teljesítette kötelezettségét. A listát várhatóan szeptemberben terjeszti be a miniszterek tanácsának, addig a nevek nem hivatalosak. Előtte az állam-, illetve kormányfőknek augusztus 30-i rendkívüli ülésükön meg kell egyezniük az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéről és az Európai Tanács új elnökéről.