Trágár e-mailekkel és hívásokkal bombázzák az amerikai járványügyi hivatalt

Vágólapra másolva!
Az atlantai Emory Egyetemi Kórházban ápolják azt az amerikai orvost, aki Libériában fertőződött meg Ebola vírussal. A járványügyi hivatal „trágár e-maileket” kap, és legalább százan telefonon jelezték nemtetszésüket amiatt, hogy beengedték a beteget az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

„Remélem, hogy az ismeretlentől való érthető félelmünk nem nyomja el a könyörületet, amikor egy beteg amerikai visszatér az Egyesült Államokba, hogy gondoskodjanak róla” – így reagált Tom Frieden, az amerikai járványügyi hivatal igazgatója az ebolás beteg gyógykezelése miatti aggodalmakra.

Kent Brantly doktort, aki Nyugat-Afrikában fertőződött meg a kórral, szombaton szállították az atlantai egyetemi kórházba. A másik fertőzött amerikait, Nancy Writebolt is várhatóan napokon belül hazaviszik – írta a USA Today.

Megfelelő a biztonság

Az atlantai orvosok magabiztosan állítják, hogy Brantly doktort anélkül képesek kezelni az intézményben, hogy fertőzésveszélynek tennének ki bárkit is.

Az Emory annak a négy amerikai kórháznak az egyike, ahol minden adott a különösen veszélyes vírussal fertőzöttek gyógykezelésére.

2005-ben itt kezelték a SARS-os betegeket is, pedig ez a kór – az Ebolával ellentétben – cseppfertőzéssel terjed.

Aggódnak

A járványügyi hivatal ennek ellenére sorra kapja a trágár e-maileket és telefonhívásokat, amiért engedte, hogy a fertőző kórban szenvedő amerikai orvost hazaszállítsák.

A CNN honlapjára is felkerült egy videó, amelyet egy dél-floridai asszony készített, aki az édesapját látogatta meg a kórházban.

Mint mondta, amikor kilépett a kórteremből, észrevette, hogy két nő nagyon nézeget ki a második emeleti ablakból.

Odalépett hozzájuk, és megtudta, hogy éppen akkor segítik be a kórházba az ebolás orvost. „Nagyon megdöbbentem. Történelmi esemény volt, és a szemtanúja lehettem” – mondta később.