Izrael a Gázai övezetet bombázta

Vágólapra másolva!
Heten meghaltak egy légicsapásban vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Legalább hét halálos áldozatot követelt egy izraeli légicsapás vasárnap este a Gázai övezet északi részén - közölték a palesztin mentőszolgálatok. Az iszlamista Hamász mozgalom által kormányzott palesztin terület egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli légitámadásban további 15 ember sebesült meg. A légicsapás helyszínét a palesztin közlemény nem pontosította.

A Földközi-tenger partján húzódó keskeny földsáv déli részén előzőleg legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte Rafahban egy ENSZ-iskola közvetlen környékét. Az épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, az izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott. A légitámadásnak tűnő csapás élelemért sorban álló embereket talált el. A tíz halotton kívül mintegy 35-en megsebesültek. Estére az izraeli hadsereg beismerte, hogy valóban lőtt egy célpontra, amely az iskola közelében volt.

Az Egyesült Államok megdöbbenésének adott hangot, s az amerikai külügyi szóvivő szégyenletesnek nevezte, hogy tüzérségi támadás érhette egy ENSZ-iskola közvetlen környékét. A Rafahban található ENSZ-iskola már a világszervezet harmadik létesítménye, amelyet találat ért a július 8. óta tartó konfliktusban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár erkölcsi gyalázatnak és bűncselekménynek nevezte a rafahi támadást.

Az izraeli hadsereg vasárnap erőinek részleges átcsoportosítását jelentette be. Egyes alakulatok a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak arra az esetre, ha be kellene avatkozniuk - mondta a közrádiónak egy katonai szóvivő.

Jeruzsálemi katonai források az EFE spanyol hírügynökséget korábban arról tájékoztatták, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult vasárnapra, miután az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották, s csupán az övezet és Egyiptom határán fekvő Rafah körzetében maradtak még gyalogsági erői.