Milliós jutalmakkal harcol Kína az ujgur terroristák ellen

Vágólapra másolva!
A terrorizmus elleni harcot segítők megjutalmazására több százmillió jüanos alapot hoztak létre a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen, hogy ezzel is segítsenek az elharapódzó erőszak megfékezésében. 
Vágólapra másolva!

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a helyi hatóságoknak egy több mint 300 millió jüanos (11 milliárd forint) keret áll rendelkezésére a jutalmazáshoz. A különböző nagyságú összegek a hasznos információkkal szolgálókat vagy a konkrét kézre kerítésben részt vevőket gazdagítják majd.

Jutalmakat első alkalommal a hétvégén osztottak ki: Hotan prefektusban 30 ezer lakos összesen 4,3 millió jüant (160 millió forint) kapott egy tízfős terrorcsoport július végi kézre kerítésének segítéséért. A legmagasabb kiosztott összegek a Hszinhua szerint a 100 ezer jüant (3,7 millió forint) is elérték, ami az országos havi átlagfizetés több mint hússzorosa.

A pénzügyi keret célja a helyi lakosság részvételének ösztönzése a terrorizmus elleni harcban. Az erőszakos esetek száma mind nő, a zavargások csak a múlt hét során csaknem száz halálos áldozatot követeltek. Március óta két pályaudvari és egy piaci merényletet is elkövettek, többtucatnyi halálos áldozatot és kétszáznál is több sebesültet hagyva hátra, s szinte nincs olyan hét, hogy újabb erőszakcselekményről ne lehetne hallani.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hosszú ideje a han kínai lakosság és a muszlim ujgurok összecsapásainak színtere. Az ujgurok elnyomókként emlegetik Pekinget és a helyi vezetést, míg a központ azzal vádaskodik, hogy külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási csoportok alkotta terroristák a társadalmi stabilitás felbolygatására törekszenek.