Kína kémkedéssel vádol két kanadait

Vágólapra másolva!
A kanadaiak hívő keresztények. Nem kizárt, hogy ez szúrta a hatóságok szemét.
Vágólapra másolva!

A kínai kommunista rezsim állítja: a két kanadai valójában fontos katonai információkat gyűjtött a határvidéken. Kevin Garratt és Julia Dawn Garratt állítólag hozzá is jutott kínai katonai célpontokkal kapcsolatos titkosszolgálati, valamint védelempolitikával összefüggő stratégiai adatokhoz. A kínai külügyi tárca szerint mindez veszélyezteti Kína politikai érdekeit. A hatóságok arról nem adtak információt, hogy mi lesz a kanadai állampolgárok sorsa. Kanada kínai nagykövetsége megerősítette, hogy a házaspár biztonságban van, és biztosított a védelemhez való joguk is.

A kanadai vállalkozók fia, Simon Garratt is megszólalt az ügyben. A South China Morning Post című lapnak arról szólt, hogy szülei igazhitű keresztények, akik soha nem lennének képesek hírszerzőként tevékenykedni, ezért „minden ezzel kapcsolatos állítás teljesen abszurd”.

A Garratt család már 1984 óta él Kínában, és 2008-ban nyitott kávézójuk igazi kuriózumnak számított. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a kávézóból rálátni az Észak-Koreába vezető legfontosabb szállítási útvonalra, a kamionforgalom gyakorlatilag az ablak előtt zajlik. A letartóztatást azonban nem csak a kávézó elhelyezkedése vagy a keresztény hit magyarázhatja. Néhány hete Kanada felháborodva kérte azoknak a kínai hekkereknek a kiadatását, akik behatoltak a kanadai kormány legfontosabb kutatóintézetének adatbázisába.