Oroszország kitiltaná az európai repülőgépeket a szibériai útvonalakról

Vágólapra másolva!
Ez lenne az orosz válasz az uniós szankciókra. Az európai légi társaságok több milliárd eurót bukhatnak.
Vágólapra másolva!

Oroszország az uniós szankciókra válaszul kitiltaná a Szibérián át a Távol-Keletre vezető légifolyosókról az európai légitársaságokat - számolt be kedden az orosz RT hírportál.

Bajban az Aeroflot diszkontja

Az Aeroflot diszkont érdekeltsége, a Dobroljot a hét végén minden járatát kénytelen volt beszüntetni, mivel az uniós szankciók keretében partnerei felfüggesztették gépei lízing-, karbantartási és biztosítási szerződéseit. Az Aeroflot vasárnap közleményben tájékoztatta a Dobroljot ügyfeleit és utasait a járatok törléséről és a jegyértékesítés felfüggesztéséről. A Dobroljot utasait az Aeroflot egy másik érdekeltsége, az Orenburg Airlines veszi át, vagy pénzvisszatérítésre tarthatnak igényt.

A Dobroljot májusban kezdte meg működését és júniusban indította el első kereskedelmi járatát Moszkva és Szimferopol között. A társaság az idén gépeinek számát nyolcra, a szállított utasok számát pedig egymillióra tervezte növelni. Az Aeroflot két év alatt 100 millió eurós beruházással öt év leforgása alatt el kívánta érni az évi 10 milliós utasszámot diszkont üzleti modellben működő leányvállalatánál.

Barátságtalan lépésre készülnek

A Vedomoszty lap értesülése szerint az orosz közlekedési minisztérium és a külügyminisztérium ellenintézkedésként vizsgálja az európai légitársaságok kitiltásának a lehetőségét a szibériai légtérből.

A tárgyalások már a szankciók első hullámát követően megkezdődtek a minisztériumok között az európai légitársaságok légtérhasználati jogának a felfüggesztéséről. A szankciók harmadik köre újabb lendületet adott a tárgyalásoknak.

A minisztériumok nem kommentálták a Vedomoszty lap értesülését, egy külügyminisztériumi forrásból azonban a lap úgy értesült, hogy "minden barátságtalan lépést megvizsgálunk, beleértve a légi közlekedést is, és egyiket sem hagyjuk válasz nélkül".

A Forbes szerint a Lufthansa például egymilliárd eurót veszítene három hónap alatt, ha távol-keleti járatai nem használhatnák a szibériai útvonalakat.