Rendőrök is belebuktak a török kormányfő lehallgatási ügyébe

törökország, korrupció, tüntetések, erdogan
Vágólapra másolva!
Azzal vádolják őket, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre. Recep Tayyip Erdogan összeesküvésről beszél.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyi rendőrt vettek őrizetbe Törökországban a Recep Tayyip Erdogan kormányfő és szűk környezetének állítólagos lehallgatása miatt folyó nyomozás során. Országszerte 14 tartományban legalább 25 rendőrt vettek őrizetbe.

A július 22-én kezdődött előállítási hullám során rács mögé került rendőrök közül a múlt héten 31-nek már az előzetes letartóztatását is elrendelték azzal a váddal, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre és telefonokat hallgattak le.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/Adem Altan

A rendőrök elleni műveletet az augusztus 10-i, első közvetlen elnökválasztás előtt hajtották végre, amelyen Erdogan is indul. Korábban az államfőt a parlament választotta. A nyomozás általános vélekedés szerint az államon belüli párhuzamos struktúra ellen irányul – Erdogan ezt a kifejezést használta a rendőrség, az igazságszolgáltatás és más szervezetek azon tagjaira, akik Fethullah Gülen imám hívei, és - szerinte - potenciális veszélyt jelentenek az állambiztonságra.

Erdogant és szűk környezetének több tagját év elején - lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva - súlyos korrupciós vádakkal illették. A kormányfő szerint az elűzését célzó összeesküvésről van szó, amelynek hátterében Gülen áll.