Svájc bekeményített

Vágólapra másolva!
Kibővült az Oroszország elleni szankciós lista.
Vágólapra másolva!

Svájc további orosz természetes és jogi személyeket vett fel arra a listára, amelynek az a rendeltetése, hogy megakadályozza az Oroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedések kijátszását.

A listát 26 természetes és 18 jogi személlyel bővítették ki. Az intézkedés kedden közép-európai idő szerint 17 órától hatályos - közölte a gazdasági ügyek szövetségi hivatala.

A listán szereplő személyek és szervezetek nem léphetnek üzleti kapcsolatba svájci pénzügyi közvetítőkkel. Ezzel a svájci hatóságok elejét akarják venni, hogy az érintettek az EU-ból Svájcba helyezzék át bankszámláikat.

Az intézkedés mások mellett Alekszandr Borodaj és Alekszandr Hodakovszkij kelet-ukrajnai szakadár vezetőkre vonatkozik, továbbá magas rangú orosz biztonsági illetékesekre, köztük Mihail Fradkov volt miniszterelnökre, az orosz külső hírszerző szolgálat (SzVR) elnökére és Nyikolaj Patrusevre, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárára, valamint Ramzan Kadirov csecsen elnökre.

Svájc márciusban úgy döntött, hogy nem csatlakozik az Oroszország ellen az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt európai uniós szankciókhoz, de intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a büntetőintézkedések alá vont orosz személyek és intézmények Svájcot a szankciók megkerülésére használják.