69 éve dobták le az atombombát Hirosimára

Vágólapra másolva!
Több tízezren gyűltek össze szerda reggel Hirosimában, hogy megemlékezzenek az első atombomba ledobásának 69. évfordulójáról.
Vágólapra másolva!

Néhány túlélő, az áldozatok hozzátartozói, Abe Sindzó kormányfő, valamint kormánytisztviselők és külföldi küldöttségek emlékeztek meg reggel negyed kilenckor harangszónál egyperces némasággal az áldozatokról. 1945. augusztus 6-án 8 óra 15 perckor dobta le az Enola Gay amerikai bombázó az atombombát a nyugat-japán városra, amiért az Egyesült Államok azóta sem kért bocsánatot, mint ahogy az augusztus 9-én Nagaszakira ledobott második atombombáért sem. Egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem járt a két japán városban (az Enola Gay küldetéséről itt olvashat bővebben)

Számos hirosimai imádkozott és helyezte el az emlékezés virágait a Béke Emlékművénél, a Genbaku dómnál, az atombomba pusztítása után egyedül állva maradt épületnél. "Ez az elmélyült gondolkodás és a békésebb világ építése iránti elkötelezettség napja" – hangsúlyozta közleményében Caroline Kennedy, az Egyesült Államok tokiói nagykövete .

Abe Sindzó beszédében megígérte: semmilyen erőfeszítést nem kímél az atomfegyverek teljes leszerelése és "örök világbéke" megteremtése érdekében. 2015-ben lesz a hirosimai és nagaszaki bombázás 70. évfordulója, valamint az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciája. Hirosima polgármestere, Macui Kadzumi, az atomfegyverkezés elleni harc fáradhatatlan aktivistája felszólította Barack Obama amerikai elnököt és a többi atomhatalom vezetőit, hogy látogassanak el mielőbb az atombomba pusztította városokba. "Ha megteszik, meggyőződnek róla, hogy az atomfegyver maga az abszolút rossz, és nem szabad tovább megengedni a létezését" – mondta a polgármester.

A miniszterelnököt is kritizálták

Macui Kazumi közvetve bírálta a japán kormányfőt is, aki július elején "újraértelmezte" a japán pacifista alkotmányt oly módon, hogy a jövőben a japán haderő a szövetséges hatalmak védelmében beavatkozhasson külföldön. "Kormányunknak el kellene fogadnia azt a tényt, hogy 69 év alatt pontosan alkotmányunk nemes pacifizmusának köszönhetően kerülhettük el a háborút" – jelentette ki a polgármester.

A megemlékezés után túlélők egy csoportjával tartott találkozón felszólították Abe Sindzót, hogy vonja vissza az alkotmány átértelmezésére vonatkozó kormánydöntést. A kormányfő válaszul kijelentette, hogy "további erőfeszítéseket tesz a közvélemény támogatásának elnyerésére" e kérdésben.