Utcára dobálják az Ebolában elhunytak holttestét

Vágólapra másolva!
Az Ebolában elhunytak rokonak rémisztő módon próbálják kijátszani Libériában a kormánynak a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseit.
Vágólapra másolva!

Guineában, Libériában és Sierra Leonéban a kormányok szigorú intézkedéseket vezettek be az Ebola-járvány megfékezése érdekében: a hadsereggel vetetik körbe a fertőzés gócpontjait, felfüggesztik az iskolai oktatást, karantént rendelnek el az áldozatok otthonára, amelyet kötelező fertőtleníteni.

Libéria fővárosában, Monroviában a rokonok úgy próbálják kijátszani a karantént, hogy kidobálják a holttesteket az utcára – számolt be az Oman Daily Orserver a helyi hatóságokra hivatkozva.

Halálcsapda

Lewis Brown tájékoztatási minisztert idézik, aki szerint az emberek félnek, hogy a hatóságok lenyomozzák, ki érintkezett a beteggel. Mivel a fertőzötteknek alig a fele éli túl a betegséget, sok afrikai halálcsapdának tekinti a karantént.

Csakhogy a fertőtlenítés lehetetlenné tételével és a holttestek kihajításával még nagyobb veszélynek teszik ki magukat – hangsúlyozta Brown a Reutersnek. A tárcavezető arra kérte az embereket, hogy hagyják a holttesteket a házakban, a hatóságok majd összegyűjtik azokat.

Elhamvasztják az áldozatokat

A libériai hatóságok vasárnap óta elhamvasztják az Ebolában elhunytakat. Hétfőn éjjel elfoglalták a helyüket a csapatok, amelyeknek az a feladatuk, hogy izolálják a fertőzött területeket.

„Reméljük, hogy nem kell túlzott erőt használnunk, de megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a fertőzött területekről ne juthasson ki senki” – jelentette ki a tájékoztatási miniszter.

Beláthatatlan gazdasági hatások

A járvány súlyos csapást jelent az érintett országok gazdaságára is. Amara Konneh libériai pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy az előre jelzett növekedés elmarad. Sierra Leone külügyminisztere, Samura Kamara szerint a vírus eddig tízmillió dollárjába került a kormányzatnak.

A Moder Ghana is arról számolt be, hogy a fertőzésveszély miatt gyakorlatilag elnéptelenedtek a nyugat-afrikai városok piacai és boltjai. A lap idézte a Világbank figyelmeztetését, amely szerint komoly visszaesés várható a kulcsfontosságú bányászatban is, mivel félő, hogy a külföldi munkások hazamenekülnek.