Elfoglalták Irak legnagyobb keresztény városát

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az iszlamisták által elfoglalt település miatt.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT csütörtök esti rendkívüli ülését a francia külügyminiszter kezdeményezte, miután az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elfoglalta Karakost, az ország legnagyobb keresztény városát, valamint a moszuli gátat és több környékbeli települést.

"A helyzet súlyossága miatt Franciaország kéri a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását, hogy a nemzetközi közösség mozgósíthasson és felléphessen az iraki terrorista fenyegetéssel szemben" - közölte Laurent Fabius, hozzátéve, hogy Párizst mély aggodalommal töltik el a szélsőségesek észak-iraki harci sikerei, illetve a dzsihádisták által uralt területeken a polgári lakosság és a vallási kisebbségek ellen elkövetett súlyos jogsértések. A nemzetközi közösségnek mindenekelőtt biztosítania kell a veszélyeztetett lakosság védelmét - mondta Fabius.

A rendkívüli ülést várhatóan közép-európai idő szerint röviddel csütörtök éjfél előtt kezdődik. Értesülések szerint az ülést zárt ajtók mögött tartják meg, kényszerítő erejű döntés nem várható.

Washington és Párizs is kész a beavatkozásra

Franciaország kész segítséget nyújtani az IÁ ellen küzdő iraki kurdoknak. Francois Hollande francia államfő telefonon egyeztetett Maszúd Barzanival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével, és megállapodtak, hogy együttműködnek a szélsőségesek észak-iraki előretörésének megfékezésében. Párizs nem részletezte, milyen típusú támogatásra számíthatnak a kurdok.

Az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy közvetlen katonai csapásokkal akadályozza az iszlamista militánsok további térnyerését Irakban, illetve hogy humanitárius segélyben részesíti a vallási kisebbségek menekülésre kényszerített tagjait - közölték Washingtonban az amerikai sajtónak névtelenül nyilatkozó hivatalos források.

Az IÁ, amely "kalifátust" kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, csütörtökre virradóra hatalmába kerítette az északi Karakost, valamint elűzte az autonóm kurd terület fővárosa, Erbíl közelében fekvő Mahmúrból a kurd erőket. Mahmúr és a többségében keresztény Tell-Kaif, továbbá al-Kvair is az iszlamisták kezére került. Az érintett térségekből a lakosok többsége elmenekült.

Aggasztó katonai sikerek

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy az IÁ fegyveresei egyhetes próbálkozás után elfoglalták a moszuli gátat is, és a terület elhagyására kényszerítették a létesítményt korábban ellenőrző kurd erőket. A Tigris folyón emelkedő gát a legnagyobb Irakban, a Tigris folyó pedig a fővároson, Bagdadon folyik keresztül.
A szunnita szervezet később megerősítette a gát elfoglalásáról szóló híreket és kijelentette, hogy "nem adják fel a kalifátus tervét, és minden irányban folytatják az előrenyomulást". A pesmerga néven ismert iraki kurd milícia egyik szóvivője a hírrel kapcsolatban arról tájékoztatta az AP amerikai hírügynökséget, hogy nem tudja, pillanatnyilag kik ellenőrzik a gátat, mivel még most is zajlanak harcok a környéken.

Csütörtökön is folytatódtak az öngyilkos merényletek Irak több városában. Egy merénylő tizennégy emberrel végzett Bagdad egyik síiták lakta negyedében, Kirkukban pedig két, autóba rejtett pokolgép robbanásában kilencen életüket vesztették egy síita mecset közelében.