Snowden még három évig maradhat Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az ügyvédje szerint van munkája, szerény életvitelt folytat, és szorgalmasan tanul oroszul.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott az orosz hatóságoktól - jelentette be Moszkvában ügyvédje, Anatolij Kucserena.

Snowden szabadon mozoghat Oroszországban és külföldre is utazhat, de legfeljebb három hónapra. "Van munkája, és szerény életvitelt folytat" - hangsúlyozta az ügyvéd. A szakmájában dolgozik, egyebek közt számítógépes technológiával foglalkozik - mondta. Fizetéséből és a számlájára befolyó magánadományokból él - tette hozzá. Az amerikai informatikus szorgalmasan tanul oroszul.

Lehet orosz állampolgár is

"Az én ötletem volt, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, mert az ideiglenes menedékjogot évente meg kell hosszabbítani" - mondta az ügyvéd. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt a három év letelte után meg lehet hosszabbítani. Snowden ötévi oroszországi tartózkodás után orosz állampolgárságért folyamodhat, ha akar.

Snowden tavaly egy évre szóló ideiglenes menedékjogot kapott az orosz hatóságoktól, amely augusztus 1-jén lejárt. Ügyvédje elmondta, hogy az Egyesült Államok nem küldött hivatalos kérelmet Moszkvának Snowden kiadása érdekében.

Washington csütörtökön az informatikus azonnali visszatérését sürgette az Egyesült Államokba. A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, az amerikai hatóságok álláspontja az eddigiekhez képest nem változott: Snowdent az Egyesült Államokban bűncselekmény elkövetésével vádolják, és olyan gyorsan, ahogy csak lehet, vissza kellene térnie az országba, ahol "tisztességes eljárást és védelmet biztosítanának számára".