Veteránügyi reformot hagyott jóvá Obama elnök

Vágólapra másolva!
A minisztériumban történt személyi változások felgyorsították a betegellátást.
Vágólapra másolva!

Aláírta Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a bírálatok kereszttüzébe került veteránügyi minisztérium reformjáról szóló, összesen 16,3 milliárd dollár elköltéséről rendelkező törvényt.

A háborút megjárt katonák ügyeivel foglalkozó tárcánál idén nagy botrányt kavart, hogy kiderült: a pácienseknek indokolatlanul akár hónapokig kellett várakozniuk a kezelésre a minisztériumhoz tartozó kórházakban, ahol ráadásul az okmányokat is rutinszerűen meghamisították, ami a költségvetés tetemes túllépéséhez vezetett. Az ügy miatt május végén lemondott Eric Shinseki veteránügyi miniszter.
Noha a felszínre került problémák gyökerei az előző elnökök idejére nyúlnak vissza, a visszaélések megszűntetése és a tárcavezető leváltása kulcsfontosságú volt az Obama-kormány számára, mert az idei választási év Amerikában. A "félidős" kongresszusi erőpróba azzal fenyegeti a demokratákat, hogy a képviselőházi többség 2010-es elvesztése után a szenátusban is kisebbségbe kerülhetnek.
A veteránok többsége az ügyeikben illetékes minisztériumban kirobbant botránytól függetlenül is republikánus szavazó.

A tárca Shinseki távozása óta felgyorsította a betegellátást. Bővítette a kórházak személyzetét, mozgó egységeket állított fel, meghosszabbította a rendelési időt, vagy éppen szükség esetén magánklinikákra irányította át a régóta várólistán lévőket.

Obama elnök az új törvény aláírásakor hangsúlyozta, hogy a tárcánál még csak az elején tart az ellátás "kultúrájának" átalakítása, és hogy az egészségügyi ellátási rendszernek lépést kell tartania a veteránoknak az iraki és az afganisztáni háború befejeződésével párhuzamosan végbemenő "rendkívüli" létszámnövekedésével.