Maga a rendőrfőnök fogta el a tolvajt

HORIZONTAL New Commissioner of the British Metropolitan Police, Bernard Hogan-Howe is pictured in south-east London, during his first day in the post, on September 26, 2011.  Bernard Hogan-Howe was appointed as Britain's new police chief on September 12,
Bernard Hogan-Howe
Vágólapra másolva!
Ritka dicsőségben részesült hétfőn egy fiatal londoni tolvaj, akit személyesen a Scotland Yard főparancsnoka fogott el.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – a londoni rendőrség, de hatásköre több bűncselekményfajta, például a terrorizmus és az embercsempészet elleni küzdelemben kiterjed az egész országra, mindenkori parancsnoka pedig a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt.

Bernard Hogan-Howe Forrás: AFP/Lewis Whyld

A jelenlegi főparancsnok, Sir Bernard Hogan-Howe éppen a BBC rádiónak adott interjút az észak-londoni Tottenham kerület Bruce Grove nevű metróállomása előtt, amikor egy taxisofőr a segítségét kérte. A taxis elmondta, hogy négy fiatalembert szállított, de utasai fizetés nélkül kiugrottak a kocsiból, sőt egyikük 20 fontot – 8 ezer forintot – és egy mobiltelefont is ellopott a járműből.

Sir Bernard azonnal félbehagyta az interjút, testőrével együtt bepattant a taxiba, és a tolvajok felkutatására indult. Rövidesen meg is találták egyiküket, egy 19 éves fiatalembert, akit a Scotland Yard első embere a helyszínen őrizetbe vett.

Az időközben kiérkező járőrök a közelben elfogtak még egy fiatalt, aki a taxiban utazott. A taxis a BBC-nek elmondta: fogalma sem volt arról, hogy az egyenruhás rendőr, akitől segítséget kért, a Scotland Yard főparancsnoka. Sir Bernard Hogan-Howe azonban "nagyon jó és kedves ember" – tette hozzá.

Sir Bernard, aki az incidens után folytatta a BBC-interjút, felfedte: eddigi rendőrségi karrierje során az általa viselt összes rendőrtiszti rangban végrehajtott hasonló őrizetbe vételeket – egyszer a liverpooli rendőrkapitányság vezetőjeként fogott el egy ittas vezetőt –, de a Scotland Yard főparancsnokaként most először kapott el tolvajt.

Sir Bernard Hogan-Howe három éve áll a Metropolitan Police élén.