London helikoptereket küld Észak-Irakba

Vágólapra másolva!
Chinook típusú szállítóhelikoptereket indítanak útnak a britek a menekültek megsegítésére, ezenkívül más országok által felajánlott katonai felszerelést is szállítanak a kurd erőknek. 
Vágólapra másolva!

David Cameron miniszterelnök jelezte: London "kisszámú" Chinook helikoptert készül Észak-Irakba küldeni, mivel abban az országrészben sok olyan menekült szorul segítségre, aki az Iszlám Állam (IÁ) terjeszkedése miatt volt kénytelen elhagyni az otthonát. A Chinook helikopter mostoha terepen is képes leszállni, képes nehéz teher szállítására és evakuálási műveletekre.

Az Iszlám Állam fegyveresei már jelentős területeket foglaltak el Irak északi és nyugati részén, és az ottani, illetve a kelet-szíriai területeken "kalifátust" kiáltottak ki. A szervezet az általa elfoglalt területekről elüldözte a türkmén és a jazidi kisebbség – egy kurd népcsoport – tagjait, akik a környékbeli hegyekben rekedtek víz és élelem nélkül.

Forrás: Origo

Nagy-Britannia egyébként segélyszállítmányokat is eljuttatott már az említett területekre C-130-as szállító repülőgépekkel. Elsősorban víztartályokat, tisztított vizet és napelemmel működő lámpákat dobott le a menekülteknek.

Cameron bejelentette: más államok által felajánlott katonai felszerelést is kész szállítani a kurd erőknek, hogy ez utóbbiak hatékony védelmet nyújthassanak az Iszlám Állam által elűzött és jelenleg iraki kurd területen tartózkodó menekültek számára.