Nem bír a nigériai hadsereg a Boko Harammal

Vágólapra másolva!
Több mint száz civil életét vesztette a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet és a hadsereg összecsapásaiban Nigéria északi részén.
Vágólapra másolva!

A fegyveres erők közlése szerint hétfőn törtek ki a harcok, amikor megpróbálták visszaszerezni a Boko Haramtól a Borno szövetségi államban lévő Gwoza települést. Az iszlamista fegyveresek az előző héten rohanták le és kerítették hatalmukba a stratégiailag fontos várost.

A hadsereg szóvivőjének közlése szerint a gyalogságnak esélye sem volt a települést védő, erősen felfegyverzett iszlamistákkal szemben, ezért a légierőt is bevetették. A 270 ezer lakosú várost azonban még légi támogatással sem tudták visszaszerezni a fegyveres erők.

A harcokban a sok civil mellett számos katona is életét vesztette. A Boko Haram veszteségeiről nem közölt információkat a nigériai hadsereg.

Legalább kétezer emberrel végeztek

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a Boko Haram legalább kétezer civil lakossal végzett az év eleje óta.

A szervezet - amelynek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás - áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.