Újabb orosz segély indult Moszkvából Ukrajnába

Moszkvai segély Kelet-Ukrajnának
Moszkvai segély Kelet-Ukrajnának
Vágólapra másolva!
Az orosz kormány már napok óta humanitárius katasztrófáról beszél. Kijev nyugati szövetségesei szerint aazonban az orosz humanitárius műveletet ürügyül használnák fel a kelet-ukrajnai megye ellenőrzéséért harcoló lázadók megmentésére.
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy célba érhet az a kétezer tonna élelem, gyógyszer és egyéb, humanitárius célokat szolgáló segély, amelyet Moszkvából indítottak útnak ma reggel Kelet-Ukrajna felé.

Az orosz sajtó szerint a moszkvai és a környező települések lakosai tárgyi és anyagi adományai révén 400 tonna darát és lisztet, 100 tonna cukrot, 62 tonna bébiételt, 54 tonna gyógyszert és más egészségügyi cikket, 12 ezer hálózsákot, valamint 69 mobil áramfejlesztőt tartalmaz a Naro-Fominszkból útnak indult, közel háromszáz járműből álló teherautó-konvoj.

Moszkvai segély Kelet-Ukrajnának Forrás: 7HD

Éhezés és gyógyszerhiány

A szállítmányt az oroszok állítása szerint humanitárius segélynek szánják az ukrán belháborútól szenvedő kelet-ukrajnai települések lakosainak. Luhanszk és Donyeck megye városaiban és falvaiban, különösen az ukrán kormányerők által folyamatos ostrom alatt álló megyeszékhelyeken már hetek óta nincs áram, szünetel az ivóvíz-szolgáltatás, elfogyott az élelem, a kórházakban pedig már fásli sincs. A nagyvárosok lakótelepein élők a közös udvarokon rakott nyílt tűzön, vödrökben főznek, egy-egy működő kúthoz pedig olykor kilométerekről járnak vízért az emberek.

Gyanús a segítő jobb

Az orosz kormány már napok óta humanitárius katasztrófáról beszél, és ezt már Kijev is elismeri. Ukrán részről már több ízben próbáltak élelmet juttatni a szakadárok által ellenőrzött területekre, ám a túloldalról eddig minden esetben rakétacsapásokkal fogadták a fehér zászlós konvojokat. A Kreml szívesen segítene, ám a kijevi kormányzat – érthető okokból – bizalmatlan az oroszok segítő kezével szemben, valószínűleg joggal tartva attól, hogy az orosz segély előbb-utóbb elsülhet.

A NATO szerint ürügy

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentése szerint Oroszország hétfőn megállapodott az ukrán hatóságokkal arról, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának égisze alatt humanitárius missziót indíthatnak Kelet-Ukrajnába. Ezt azonban az ukrán Elnöki Hivatalban tagadják. Kijev nyugati szövetségesei, köztük a NATO szerint az orosz humanitárius műveletet ürügyül használnák fel a kelet-ukrajnai megye ellenőrzéséért harcoló lázadók megmentésére.

Még több fegyver a határon

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a pénteki sikertelen „humanitárius beavatkozás” óta az orosz fegyveres erők még több hadieszközt sorakoztattak fel a határ közelében, ahol jelenleg 160 harckocsi, 1350 páncélozott harcjármű, 390 tüzérségi fegyver, 150 Grad rakéta-sorozatvető, 192 katonai repülőgép és több mint 100 helikopter állomásozik indulásra készen. A Kremlt azóta az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia is figyelmeztette, hogy ne humanitárius okokra hivatkozva keressen ürügyet a beavatkozáshoz donyecki és a luhanszki szeparatisták oldalán.