A török határ felé terjeszkedik az Iszlám Állam

TOPSHOTS
A Syrian man cries as he sits on the rubble of a building following a reported barrel-bomb attack by Syrian government forces on August 11, 2014 in the northern Syrian city of Aleppo. Syrian regime forces dumped barrel bombs today on a rebel-held
Szíria, Aleppo
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai szerdán ellenőrzésük alá vontak több kulcsfontosságú települést Szíriában, a török határ közelében.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki aktivisták tájékoztatása szerint az Iszlám Állam megfutamította a szíriai rezsim megdöntéséért harcoló többi lázadócsoport tagjait, és átvette az ellenőrzést az Aleppó tartománybeli Ahtarin és Turkmanbara város felett. A dzsihádisták emellett több környékbeli falut is elfoglaltak. Az újabb területek elfoglalásáról szóló híreket az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet is megerősítette.

Szíria, Aleppó Forrás: AFP/Baraa Al-Halabi

170 ezer áldozata van a szíriai felkelésnek

A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szervezet tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, és azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartományok majdnem teljes területe fölött. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.