Merkel tárgyalna, de Putyin is kellene hozzá

angela merkel, vlagyimir putyin, vb 2014 döntő, maracana stadion, brazília, Rio de Janeiro, orbán viktor
German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin chat during the second half of the 2014 FIFA World Cup final football match between Germany and Argentina at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on July 13, 2014. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár folytatni kívánja a párbeszédet az orosz államfővel az ukrán válság megoldása érdekében, ugyanakkor kételyei vannak Vlagyimir Putyin tárgyalási készségét illetően. Ezt a kancellár jelentette ki egy szerdai lapinterjúban.
Vágólapra másolva!

A Sächsische Zeitung legfrissebb számában megjelent interjúban – amelyből a hírügynökségek előzetesen ismertettek részleteket – Angela Merkel rámutatott: nagy súlyt helyez arra, hogy a tárgyalások fonala az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére se szakadjon meg Vlagyimir Putyinnal. Utalt ugyanakkor arra, hogy érez némi kételyt az orosz államfő tárgyalási készségét illetően.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Elfogadhatatlan magatartás

A német kancellár nyomatékosan hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan számára Putyin eddigi magatartása. Az európai alapértékek közé tartozik, hogy – mint fogalmazott – "mi európaiak tiszteletben tartjuk a másik állam területi integritását, továbbá, hogy a határokat nem változtatjuk meg egyoldalúan". Merkel szerint a Krím félsziget annektálásával Putyin ezzel ellentétesen cselekedett.

Ukrajnának – szabadon és demokratikusan – magának kell döntenie alkotmányáról, politikájának irányultságáról, továbbá az egyes régiókat, például Kelet-Ukrajnát megillető önállóságról – jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva, hogy ezt az orosz államfőnek is tiszteletben kell tartania.