Újabb áldozata van az Ebola-járványnak

Vágólapra másolva!
Újabb ember halt meg Ebola-vírus okozta fertőzésben Nigériában, ezzel már háromra nőtt a járvány áldozatainak száma a nyugat-afrikai országban – közölte szerdán az AFP francia hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a 36 éves férfi a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) lagoszi irodájában dolgozott. Az áldozat kapcsolatban volt az amerikai Patrick Sawyerrel, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársával, aki július 25-én halt meg Nigériában az eddig több mint ezer ember halálát okozó vírus következtében. Az abujai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy eddig tíz megbetegedést regisztráltak az Afrika legnépesebb országaként számon tartott Nigériában.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 11-én közölte, hogy a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta az ezret. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.