Tizenegy országban nincsenek konfliktusok

Vágólapra másolva!
A gázai övezet, Irak vagy Ukrajna miatt okkal támadhat olyan érzésünk, hogy a világ tele van konfliktusokkal. Nem is tévedünk nagyot.
Vágólapra másolva!

Egy neves kutatóintézet friss tanulmányából az derül ki, hogy a megvizsgált 162 országból mindösszesen 11 olyan állam van, ahol nincsenek belpolitikai vagy más típusú feszültségek. Nagy-Britannia például csak 47. a globális békelistán, mert jóllehet a szigetországban béke honol, London mégis számos külpolitikai színtéren részese különböző fegyveres konfliktusoknak.

Ellenpéldának kitűnő lenne Észak-Korea, ahol nincs nemzetközi fegyveres szerepvállalás, van viszont belpolitikai probléma, nem is kevés. Az IEP felsorolásából kiderül, hogy a tökéletes békére vágyóknak nincs is túl sok választásuk. Kevesebb mint egy tucat olyan állam szerepel a listán, ahol sem külső, sem pedig belső feszültségek nem keserítik meg a lakosok életét.

Mauritiuson könnyű az élet

Ilyen Svájc, Japán, Qatar, Mauritius, Uruguay, Chile, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama és Brazília.
Természetesen a felsoroltak közül sem teljesen mindegy, hogy mit választunk. Brazíliában és Chilében ugyan nincsenek komoly belpolitikai feszültségek, de a felmérés szerint igen magas a demonstrációk kialakulásának veszélye, ráadásul meglehetősen sok fegyver van a polgári lakosság kezében. A Globális békeindex szerkesztői azért megjegyzik, hogy Brazília esetében jövőre egészen biztosan árnyaltabb lesz a kép, mert az idei foci-világbajnokságot rengeteg tüntetés kísérte.

Svájc látszólag maga a tökéletes béke, azonban, amint az a tanulmányból kiderül, az alpesi ország igen sok fegyvert szállít külföldre, amivel hozzájárul ahhoz, hogy más államokhoz képest ennyire előkelő helyen szerepeljen a békelistán. Az IEP igazgatója, Camilla Schippa a brit Independent kérdésére válaszolva elmondta, hogy 2007 óta folyamatosan romlik a helyzet a világban. Globálisan nőtt a terrorizmus veszélye, nemcsak a közel-keleten, de számos afrikai és európai államban is.