Elitkatonákat küld az USA Lengyelországba

Vágólapra másolva!
Ősszel nehéz harcjárművekkel felszerelt elit amerikai katonák váltják fel Lengyelországban és a balti államokban az eddig ott gyakorlatozó 600 amerikai ejtőernyőst.
Vágólapra másolva!

A rotációra a tavasz óta tartó Atlantic Resolve hadgyakorlat keretében kerül sor. A 600 fős váltásból 150 amerikai katona kerül Lengyelországba, a többiek a balti államok területén gyakorolnak. A TVN24 lengyel hírtelevízió úgy értesült, hogy az elit alakulatnak tekintett, Iron Horse nevű osztag katonái váltják a mostaniakat. A hírtelevízió - a Pentagon előző közléseire és a PAP jelentéseire utalva - arról tudósított, hogy az ejtőernyősöket váltó amerikai katonák "a gyakorlathoz szükséges felszerelést hozzák magukkal, beleértve a tankokat, a gyalogsági páncélozott harcjárműveket, valamint az összes többi kiegészítő felszerelést". A harckocsik között az M1 Abrams típusú is található.

A TVN24 értelmezése szerint az a tény, hogy a könnyű katonai felszereléssel rendelkező ejtőernyősök helyett nehéz fegyverekkel ellátott elit katonák érkeznek a térségbe, azt jelzi, hogy az amerikaiak az eddiginél nagyobb erőt szeretnének felmutatni Oroszországgal szemben. Erre utalhat az is, hogy ugyanabban az időben Lengyelország területén Fekete Sas fedőnéven brit-lengyel hadgyakorlatot is terveznek, amelyen 1300 brit katona és több mint 350 páncélozott brit harci jármű vesz részt, többek között Challenger 2 tankok is.

Az amerikai-lengyel katonai együttműködésről csütörtökön Donald Campbell, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoka is tárgyalt Lengyelországban. Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter úgy nyilatkozott csütörtöki sajtókonferenciáján: Campbell tábornok munkalátogatásának keretében a hadgyakorlatokkal kapcsolatban egyeztettek az időpontokról, tartalmi kérdéseket is áttekintettek.