Kelet-Afrikára is átterjedhet hamarosan az Ebola

Ebola járvány Nyugat-Afrika Libéria Guinea
Orvosok Határok Nélkül
Staff of the 'Doctors without Borders' ('Medecin sans frontieres') medical aid organisation carry the body of a person killed by viral haemorrhagic fever, at a center for victims of the Ebola virus in Guekedou, on April 1, 2014. The viral haemorrhagic fever epidemic raging in Guinea is caused by several viruses which have similar symptoms -- the deadliest and most feared of which is Ebola. AFP PHOTO / SEYLLOU
Vágólapra másolva!
Két nap alatt 128 ebolás esetet diagnosztizáltak Kelet-Afrikában, és 56 ember halt bele a betegségbe. Az Egészségügy Világszervezet figyelmeztetett, hogy a vírus valószínűleg hamarosan megjelenik majd Kenyában is.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 1069-re emelkedett.

Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában sikerült azonosítani és izolálni a legtöbb olyan embert, aki kapcsolatba került az áldozatokkal – jelentette a WHO. Libériában azonban, ahonnan augusztus 10-11-én 71 új megbetegedést jelentettek, sokkal nehezebb megállapítani, ki kerülhetett veszélybe a fertőzöttekkel való érintkezés folyamán.

Libériában három tartományt zárt el a külvilágtól a hadsereg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. A jelek szerint sikeresek a nigériai megelőző akciók is: Lagosban, Afrika legnépesebb városában 12 ember fertőződött meg, miután kapcsolatba került egy később elhunyt beteggel. Augusztus 10-11-én azonban nem jelentette újabb eseteket – számolt be az AP amerikai hírügynökség.

Újabb orvos halt meg

Komoly veszteség érte a járványtól sújtott Sierra Leonét: szerdán elhunyt egy újabb, Ebola-betegeket ápoló neves orvos. Az országban súlyos hiány van jól képzett egészségügyi dolgozókból, és korábban már elveszítették azt a virológus szakorvost is, aki a fertőzés gócpontjában dolgozott – számolt be a The New York Times.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy példátlanul sok - közel 170 - egészségügyi dolgozót fertőzött meg a vírus, és közülük több mint nyolcvanan meghaltak.

Gondot okoz, hogy kevés a szakképzett egészségügyi dolgozó Nyugat-Afrikában Forrás: AFP/Seyllou

Kenya lesz a következő?

A WHO szerint „nagy a veszélye” annak, hogy az Ebola-vírus megjelenik Kenyában is. Az ország ugyanis fontos közlekedési központ, ahová hetente hetven repülőjárat érkezik Nyugat-Afrikából – írta a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet most figyelmeztetett először arra, hogy a járvány átterjedhet a földrész keleti felére is. A kenyai kormány ennek ellenére közölte, hogy bár Nairobi nemzetközi repülőterén fokozzák az egészségügyi ellenőrzéseket, a négy Ebola sújtotta országból érkező légijáratokat nem tiltják ki.

Megelőző intézkedések

Németország felszólította az összes olyan állampolgárát, aki nem az egészségügyben dolgozik, hogy hagyja el a járvány sújtotta országokat, Bissau-Guinea pedig bejelentette, hogy lezárja a guineai határát.

Ghánában legalább két héttel elhalasztották az oktatás megkezdését az egyetemeken és főiskolákon, hogy a hatóságoknak legyen idejük ellenőrizni a legsúlyosabb helyzetben lévő országokból érkező diákok egészségi állapotát.