Véget vethet a beteg baba a thaiföldi béranyaüzletnek

Vágólapra másolva!
Négy külföldi párt tartóztattak fel a bangkoki repülőtéren, akik thaiföldi béranyától született gyerekkel akarták elhagyni az országot. Csak Ausztráliából kétszáz párt érinthetnek a szigorítások, amelyeket Gammy ügye miatt tervez a katonai kormányzat.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi katonai kormányzat szerdán előzetesen jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé minősítené a fizetett béranyaságot, válaszképpen egy Down-szindrómás baba ügye körül kialakult nemzetközi felháborodásra.

Mint az Origo is beszámolt róla, egy ausztrál házaspár magával vitte az ikerpár egészséges tagját, míg a beteg kisfiúról lemondott. Később kiderült, hogy a biológiai apa elítélt pedofil.

Százakat érinthet

Csak Ausztráliából legalább kétszáz párt érinthet a thaiföldi szigorítás. Az ABC jelentése szerint két ausztrál meleg párt és két amerikai párt tartóztattak fel csütörtökön a bangkoki repülőtéren, mert nem rendelkeztek bírósági engedéllyel arra, hogy hazavigyék magukkal babákat.

Az ausztrál külügyminisztérium felszólította a thaiföldi hatóságokat, hogy engedélyezzenek bizonyos átmeneti időszakot a szigorítás előtt, hogy az ne zavarja meg a már folyamatban lévő bérszüléseket.

A biztonság kedvéért azonban a külügyi szóvivő azt tanácsolta az érintett pároknak, hogy Thaiföldön és Ausztráliában is szerezzenek maguknak ügyvédet, különösen akkor, ha el akarják hagyni Bangkokot a gyerekkel – számolt be a brit Guardian.

A bíróságok az anyát pártolják

Ilyen ügyekben ezután bíróság dönt majd, márpedig Thaiföldön hagyományosan a szülőanyának ítélik a gyereket – figyelmeztetett Stephen Page ügyvéd, aki kimondottan béranyaságra szakosodott.

Szerinte Gammy esete rádöbbentette a thaiföldi hatóságokat, hogy mennyi kockázatot rejtenek ezek az ügyek erőteljes jogi szabályozás nélkül, ráadásul szégyent hozott az országra a nagy nemzetközi figyelem.

Az azonban még ilyen körülmények között is rendkívüli döntés, hogy megakadályoztak külföldi párokat abban, hogy elhagyják az országot a gyerekkel – tette hozzá.

Hirtelen változtattak a játékszabályokon

Page szerint az igazán aggasztó az, hogy a thaiföldi kormányzat „menet közben, gyakorlatilag egyetlen éjszaka alatt” megváltoztatta a játékszabályokat, így azok az emberek, akik jó szándékkal és reménykedve vágtak bele az örökbefogadásba, most bábokká válnak egy tragikus történetben.

A fizetett béranyaság Ausztráliában bűncselekmény az Északi Területek kivételével. Azért választotta nagyon sok ausztrál Thaiföldet, mert közel van, viszonylag olcsó, és egészen mostanáig nem tiltották a fizetett béranyaságot.