Nyilvánosságra hozták a tizenévest lelövő amerikai rendőr nevét

Vágólapra másolva!
Engedett a nyomásnak Ferguson rendőrfőnöke, és a helyi vezetőkkel való egyeztetés után pénteken nyilvánosságra hozta annak a rendőrnek a nevét, aki szombaton lelőtte a 18 éves Michael Brownt.
Vágólapra másolva!

„Igazságot kell tennünk ebben az ügyben” – jelentette ki Jay Nixon, Missouri kormányzója az MSNBC reggeli műsorában, ahol megerősítette, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozza az érintett rendőr nevét.

Mint kiderült, a rendőrt Darren Wilsonnak hívják. Hat éve szolgál, és soha nem volt fegyelmi ügye – jelentette be Thomas Jackson rendőrfőnök.

Ezt eddig minden bírálat ellenére halogatták, azzal az indokkal, hogy fenyegetések – köztük halálosak is – érkeztek a kapitányságra. „Ez is egy olyan helyzet, amikor a rendőr megnevezésénél nagyobb súllyal esik latba az őt és a családját fenyegető veszély” – jelentette ki Thomas Jackson rendőrfőnök korábban.

Tudni szeretnék az igazságot

A rendőr személyazonosságának eltitkolása a közvélemény szerint annak a bizonyítéka, hogy nem átlátható és követhető a nyilvánosság számára a szombati tragikus eset rendőrségi kivizsgálása.

Az amerikai polgárjogi szövetség szerdán bírósághoz is fordult az ügyben. Missouri állam törvényei kimondják, hogy a nevet csak abban az esetben nem lehet nyilvánosságra hozni, ha az „valószínűsíthetően egyértelmű és azonnali veszélyt jelent” az áldozatok, a szemtanúk vagy mások számára.

Több szemtanú is állítja, hogy a fiatalember fegyvertelen volt, és feltartott kézzel menekült, a rendőr mégis többször rálőtt.

Az esetet a helyi hatóságok vizsgálják, de nyomoz az ügyben az FBI és az igazságügyi minisztérium is.