A szíriai légierő is támadja az Iszlám Állam állásait

Vágólapra másolva!
Húsz csapást mért a szíriai légierő vasárnap az Iszlám Állam állásaira és a szélsőséges dzsihádista szervezet kezén lévő városokat Szíria északi részén.
Vágólapra másolva!

A húsz légicsapás szokatlanul sok, az elmúlt egy évben ugyanis Bassár el-Aszad szíriai elnök légiereje inkább a többi lázadó csoport ellen indított támadásokat, az északi részt uraló Iszlám Állam csak ritkán volt légi támadások célpontja.

A helyzet azután változott, hogy nyár elején a szélsőséges szervezet lerohanta Irak északi és nyugati felének jó részét, egyesítette azt szíriai területével és kikiáltotta kalifátusát, az Iszlám Államot.

A vasárnapi szíriai légitámadások azonban mindezek tükrében is szokatlanul hevesek voltak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közlése szerint legalább 16 iszlamista harcossal végeztek Rakkában, további 40-et pedig megsebesítettek. Más források 11 halott harcosról szólnak és 22 polgári áldozatról is.

Az Egyesült Államok a múlt hét péntekje óta szintén végrehajt légi támadásokat az Iszlám Állam harcosai ellen, ám csakis iraki területen, Szíriában nem.