Tettek a kijárási tilalomra a zavargók St. Louisban

Ferguson, USA, 2014.08.17.
Demonstrators protest against the August 9 police shooting of 18-year-old Michael Brown by standing side by side while gathered on the streets of Ferguson, Missouri late on August 16, 2014. A crowd of some 200 demonstrators defied a curfew that came into effect in Ferguson early on August 17, days after police shot dead the unarmed black teen, triggering a wave of rioting. AFP PHOTO / Joshua LOTT
Vágólapra másolva!
Szombaton százak maradtak az utcán éjfél után az amerikai St. Louisban. ahol egy fekete tinédzser lelövése miatt áll a bál napok óta. A zavargások miatti kijárási tilalmat megszegő tömeget füstgránátokkal oszlatta a rendőrség, de vasárnapra újabb tüntetés szerveződik.
Vágólapra másolva!

Száznál is több tüntető dacolt vasárnapra virradó éjjel a kijárási tilalommal a Missouri állambeli St. Louis Ferguson nevű peremkerületében, gúnyolódott a kivezényelt rendőrökön, akik füstgránátokkal oszlatták szét a tömeget. A zavargásokat az váltotta ki, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert. A helyi zömében fekete lakosság a fehér rendőrök brutalitása és diszkriminációja miatt is tiltakozik.

Pénteken úgy tűnt, már-már sikerül lecsillapítani a kedélyeket, de miután a rendőrség megnevezte a tinédzsert lelövő rendőrt, és közzétették egy biztonsági kamera felvételét, amelyen az áldozat látható, amint feltehetően cigarettát lop, és megfenyegeti a boltost, megint zavargások törtek ki, és sokan üzleteket is fosztogattak. Jay Nixon Missouri kormányzója ezért szombat éjszakára rendkívüli állapotot és éjféltől reggel 5-ig tartó kijárási tilalmat hirdetett ki Fergusonban.

Forrás: AFP/Joshua Lott

Szombaton tüntetők nagy része éjfélig haza is ment, de körülbelül 150-en maradtak, énekeltek, kiabáltak:

– kiabálták a BBC tudósítása szerint, de közben gúnyolódtak a rendőrökön is, akik páncélozott járművekkel, védőfelszerelésben vonultak ki. A demonstrálók tiltakoztak a kijárási tilalommal szemben. Éjfél előtt a rendőrség felszólította őket, hogy távozzanak, de miután ez nem történt meg, füstgránátokkal szétoszlatták a tömeget.

Előzőleg egy csoport megtámadott egy éttermet, egy ismeretlen rálőtt egy rendőrautóra, és láttak egy fegyverest is, aki azonban elmenekült. Valakit meg is lőttek a környéken, de ez feltehetően nem áll összefüggésben a tiltakozásokkal.

40 FBI ügynököt vezényeltek ki

A lelőtt tinédzser, Michael Brown halála ügyében az FBI indított vizsgálatot, a testület 40 ügynököt állított rá a nyomozásra. Az őt lelövő rendőrtisztről kiderült, hogy csak azért lőtt rá a fiatalra, mert az az úttesten sétált, és akadályozta a forgalmat. Arról nem volt tudomása, hogy a férfit lopással gyanúsítják. A fiú családjának nem tetszett, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta a cigarettalopásra utaló felvételt, szerintük „ezzel csal a kivégzésszerű gyilkosságot akarják igazolni”.

Nem kizárt, hogy vasárnap újra fellángolnak a kedélyek. Délutánra az áldozat családja szervezett békés tiltakozást.

Eközben Eric Holder amerikai legfőbb ügyész jóváhagyta, hogy a család kérésére szövetségi halottkém is megvizsgálja a fiú holttestét, amelyet már a missouri állami hatóságok is megvizsgáltak korábban.