London a világ legbefolyásosabb városa

Vágólapra másolva!
A Forbes magazin globális listája szerint New York csak a második.
Vágólapra másolva!

Bár Nagy-Britanniát a "másodrendű hatalmak" közé sorolják, amely egy évszázada hanyatlik, fővárosa még mindig első a világ városainak ranglistáján - állapította meg az üzleti magazin.

A Forbes értékelése nyolc tényezőn alapul: egyebek közt a külföldi közvetlen befektetések mértékén, a nagyvállalati székhelyek számán, a pénzügyi szolgáltatások, a technológia és a média erősségén, az ott élők sokszínűségén, és azon, hogy milyen könnyű repülővel más világvárosokba eljutni.

Mindezek alapján a Forbes úgy találta, hogy London és New York megőrizte "egyeduralmát" a világ többi része felett, messze megelőzve két legközelebbi riválisát, Párizst és Tokiót.

Új csillagok

A gyorsan emelkedő világvárosok közül az első Szingapúr, amely az 5. helyen áll, ezt követi Dubaj a 7. és San Francisco a 10. helyen. A jövőben az első tízbe kerülhet Szöul, amely a 16. helyen végzett, a jelenleg huszadikként rangsorolt Abu-Dzabi és a 23. Sao Paolo.

A gazdaságilag gyorsan fejlődő országok több igen népes városát azonban nem találták elég befolyásosnak. Az indiai Újdelhi és Mumbai, valamint a dél-afrikai Johannesburg a 30. helyet sem érte el.

Start-up paradicsom

London a listavezető helyét történelmének és hagyományainak köszönheti, a City páratlan gazdasági előnyei innen származnak. Sokat jelent a nyelv, a jogi környezet pedig példaként szolgál az egész világnak a Forbes szerint. Itt található a 2000 vezető világcég közül 68-nak a székhelye, és itt működik a legtöbb internetes start-up vállalkozás.