Az Iszlám Állam már az Egyesült Államokat fenyegeti

Irak, bombázás
Sailors carry a missile on the flight deck of the US navy aircraft carrier USS George H.W. Bush on August 15, 2014 in the Gulf. The US aircraft carrier is supporting maritime security operations and theater security cooperation efforts in the US 5th Fleet area of responsibility. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam szélsőséges szunnita fegyveres szervezet azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy mindenütt támadni fogja állampolgárait, ha iraki légicsapásaival az embereit veszi célba. Az amerikai légierő az elmúlt három napban 35 csapást mért az iszlamisták állásaira.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam angol nyelvű videóüzenetében azzal fenyegette meg az amerikaiakat, hogy „kiontja a vérüket”. Bemutattak egy fényképet, amelyen egy amerikai állampolgár látható, akit az iraki megszállás idején fejeztek le. A képeken orvlövészek által meggyilkolt áldozatok is láthatók.

A felvétel megjelenésével nagyjából egy időben tartott sajtótájékoztatót Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, és nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a „vad csoport” feltartóztatását. Közölte, hogy az Egyesült Államok folytatja harcát a dzsihádista szervezet ellen, akárcsak korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében.

Három nap alatt 35 légicsapás

John Kirby ellentengernagynak, a Pentagon szóvivőjének a tájékoztatása szerint a rakétákkal és bombákkal mért támadásokat mind az iraki kormány felkérésére hajtották végre bombázógépekkel, vadász és pilóta nélküli repülőgépekkel.

Rakétával töltik fel a harci gépeket a USS George H.W. Bush repülőgép-hordozón Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A szóvivő szerint a célpontok 90 százalékát megsemmisítették. Miután a csapások nyomán az iraki biztonsági erők visszafoglalták a moszuli gátat, és arra törekszenek, hogy kiszélesítsék az általuk ellenőrzés alá vont területet – tette hozzá.

Az ellentengernagy Chuck Hagel védelmi miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy az amerikai hadsereg, amennyiben szükséges, kész folytatni az ehhez hasonló küldetéseket Irakban. A tájékoztatás szerint a Pentagon vezetője egyben nagyra értékelte az iraki kormányzati erők hozzájárulását a hadműveletekhez. Ezekből látható az, hogy Bagdad komolyan kész visszaverni az Iszlám Állam fegyvereseinek támadását.

Az amerikai hatóságok betiltották a szíriai légtér használatát

Biztonsági megfontolásokból megtiltotta a szíriai légtér használatát az amerikai repülőgépek számára az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA), mert a fegyveres konfliktus komoly veszélyt jelent a polgári légi közlekedésre.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ellenzéki fegyveres csoportok többféle légvédelmi fegyvert is birtokolnak, több szíriai katonai repülőgépet lelőttek. Ugyanakkor óva intették a légitársaságokat attól, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a damaszkuszi rezsimnek.

A FAA néhány napja megtiltotta az amerikai gépek számára az iraki légtér használatát is, miután megkezdődtek az amerikai légicsapások az Iszlám Állam szélsőséges szunnita fegyveres csoport ellen.

Külföldi terrorista harcosokkal foglalkozik majd a BT

Barack Obama amerikai elnök szeptemberben házigazdája lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének, amelynek a fő témája a külföldi terrorista harcosok jelentette fenyegetés lesz. Reményei szerint a BT határozatot fogad majd el az ügyben. Az amerikai ENSZ-képviselet szerint az iraki és a szíriai konfliktusban mintegy 12 ezer külföldi terrorista harcol.