Korrupció miatt elítélt ex-kormányfő is indulna az elnökségért

Vágólapra másolva!
Alain Juppé volt francia miniszterelnök és külügyminiszter a blogján jelentette be, hogy indulni szándékozik a 2017-es elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A 69 éves Juppé a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű párt színeiben akar indulni. A politikus 1995 és 1997 között, Jacques Chirac elnöksége idején volt az ország miniszterelnöke, jelenleg a konzervatív párt vezető triumvirátusának tagja, Bordeaux polgármestere.

2004-ben ítélték el egy korábbi törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt, amely akkor történt, amikor a párizsi városháza pénzügyi igazgatójaként szolgált Chirac alatt. (Chirac 1977-től 1995-ig volt a főváros polgármestere.)

Először 18 havi börtönre ítélték, majd másodfokon 14 havi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és egy évre eltiltották közhivatal betöltésétől –az eredetileg kiszabott tíz év helyett, ami karrierje végét jelenthette volna.

Mindennek dacára Alain Juppé a legnépszerűbb politikus a franciák körében két közelmúltbeli felmérés szerint is. Jobboldali pártjának háromtagú ideiglenes vezetősége – rajta kívül két másik ex-kormányfő, Jean-Pierre Raffarin és Francois Fillon – az UMP őszi kongresszusáig áll a párt élén.