Hajtóvadászatot indítottak a britek James Foley gyilkosa után

Vágólapra másolva!
A brit hírszerzés próbálja azonosítani azt a maszkos dzsihádistát, aki meggyilkolta James Foley amerikai újságírót. A felvételen hosszan beszél, angolnak hangzó akcentussal.
Vágólapra másolva!

A felvétel komoly aggodalmakat keltett Nagy-Britanniában azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepet játszhatnak brit állampolgárok az Iszlám Állam szervezetében.

Egy közösségi oldalon megjelent bejegyzés szerint a gyilkos „egy külföldi mudzsahid, egy brit, aki magasra jutott a ranglétrán, és térdre kényszerítette Amerikát” – idézte a brit Telegraph, hozzátéve: az nem világos, hogy vajon a bejegyzés szerzője valóban tudja-e, ki a maszkos, vagy csupán azt írta le, amit valahol hallott.

A dzsihádista megfenyegette Barack Obama elnököt azzal, hogy megölnek egy másik amerikai újságírót is, ha az amerikaiak folytatják a légicsapásokat Irakban az Iszlám Állam állásai ellen.

Steven Sotloff a Time magazin számára dolgozik, és augusztusban tűnt el.

Hitelesnek tűnik a video

Amerikai illetékesek az AP hírügynökségnek elmondták, hogy a felvétel hitelesnek tűnik, két másik pedig azonosította Foleyt.

Obama nyilvánosan még nem reagált a történtekre, de a videóról jelentést tett neki Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Francois Hollande francia elnök a Le Monde-nak azt mondta, hogy nemzetközi konferenciát kellene összehívni, amelyen megvitatnák, hogyan lehetne megbirkózni az Iszlám Állam jelentette veszéllyel.

A brit kormányfő megszakította a szabadságát

David Cameron brit kormányfő a nyaralását megszakítva visszatért Londonba, hogy válságtanácskozást hívjon össze az Iszlám Állam jelentette veszéllyel kapcsolatban.

Philip Hammond külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államokban is igyekeznek azonosítani a dzsihádistát a hangfelvétel alapján.

Cameron korábban azt mondta, hogy több mint négyszáz brit állampolgár harcol az Iszlám Állam soraiban – emlékeztetett az NBC News. A most megjelentetett video szerinte a korábbinál is egyértelműbbé teszi, milyen súlyos beszélyt jelent a szervezet a Nyugatra.