Új pártot alapít egy magyarellenes román képviselő

Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati részvétele elleni tiltakozásul kilépett a Szociáldemokrata Pártból a magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Bogdan Diaconu parlamenti képviselő, aki bejelentette, hogy Egyesült Románia Párt néven új politikai pártot alapít.
Vágólapra másolva!

Sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy az RMDSZ instabilitási tűzfészek, amely ellehetetleníti az etnikumok békés együttélését, és a román állam területi épségét veszélyezteti. Új pártja feladatának olyan szabályozás kialakítását tekinti, amely „egyszer s mindenkorra” törvényen kívül helyezi a szélsőséges magyar szervezeteket – közölte.

„Itt az ideje, hogy féljenek azok, akik titokban vagy nyíltan ennek az országnak az alkotmánya és nemzeti méltósága ellen áskálódnak. A diplomácia már kimerítette eszköztárát: eljött a cselekvés ideje. A románok be fogják bizonyítani, hogy türelmük véges, és készek kezükbe venni sorsuk alakítását” – jelentette ki.

Magyarellenes blogok a liberális napilapban

A Hotnews.ro jobboldali hírportál úgy értesült, hogy Diaconut Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szólította fel: ne tegyen többé olyan a nyilatkozatokat, amelyek feszültséget szítanak a koalícióban a PSD és az RMDSZ között, ha pedig nem képes türtőztetni magát, akkor lépjen ki a pártból. A portál szerint az RMDSZ több ízben felkérte a PSD vezetőit, hogy határolódjanak el Diaconu magyarellenes kirohanásaitól.

Bogdan Diaconu hetente több magyarellenes írást közöl a liberális Adevarul blogrovatában, és tavaly ősszel büntetőjogi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a székelyek nagy menetelésének szervezői ellen.

Szociáldemokrata parlamenti képviselőként a külföldi „szélsőségesek” kiutasításáról és rendezvényeik betiltásáról nyújtott be törvénytervezetet a bukaresti parlamentnek, idén a területi autonómia népszerűsítésének betiltásáról dolgozott ki jogszabálytervezetet.

A román szenátus Diaconu kezdeményezésére fogadta el idén márciusban azt a törvénymódosítást, amelynek alapján megfoszthatják állami kitüntetésétől azt, aki az egységes és oszthatatlan román nemzetállamra, az államnyelvre vagy az ország területének elidegeníthetetlenségére vonatkozó alkotmányos előírást szóban vagy cselekedetben megsérti. A tervezetről még a képviselőháznak is szavaznia kell.