Már Luhanszkban vannak a segélyt szállító oroszok

orosz konvoj ukrajna
A man drives a lorry, part of a Russian humanitarian convoy, as he crosses the Ukrainian border at the Izvarino custom control checkpoint, on August 22, 2014. The Red Cross said its representatives were not escorting a Russian aid convoy that entered war-torn eastern Ukraine as they had not received "sufficient security guarantees."
Vágólapra másolva!
Elérték Luhanszkot az első segélyszállító orosz teherautók - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a kelet-ukrajnai várost hatalmukban tartó szakadárokra hivatkozva. Petro Porosenko ukrán elnök már előzőleg felszólította Moszkvát, hogy állítsa vissza a legális állapotot.
Vágólapra másolva!

"Moszkva provokációra készül"

Az orosz segélykonvoj több mint száz teherautója ukrán ellenőrzés és a vöröskereszt kísérete nélkül lépett be Ukrajna területére - mondta Petro Porosenko ukrán elnök, aki azt javasolta Moszkvának, hogy „térjen vissza a nemzetközi jog mezejére”.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ukrán televízióknak adott interjújában nem zárta ki, hogy Moszkva provokációra készül a segélyszállítmánnyal. „Most azt várják, hogy a konvoj néhány autóját szétbombázzák ukrán területen, mellesleg maguk az oroszok Kijevet teszik majd felelőssé a támadásért” - jelentette ki a kormányfő. Megjegyezte, hogy az átvizsgáláskor több teherautóban mindössze 8 tonnányi rakományt találtak, miközben ezek a Kamazok 25 tonnát képesek szállítani.

Felvették az oroszokkal a kapcsolatot

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által kiadott közlemény szerint Porosenko elnök fogadta Kijevben Linas Linkevicius litván külügyminisztert, akit arról tájékoztatott, hogy Pavlo Klimkin, a külügyi tárca és Borisz Lozskin, az elnöki hivatal vezetője kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, kifejezték Kijev aggodalmát, és javasolták a helyzet „visszaterelését a nemzetközi jog mezejére”.

Porosenko hangsúlyozta: Kijev mindent megtesz azért, hogy az incidensnek ne legyenek súlyosabb következményei.

Az ukrán elnök a közlemény szerint azt mondta litván vendégének, hogy több mint 100 orosz teherautó hajtott be Ukrajna területére határ- és vámkezelés, illetve a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek kísérete nélkül, ami az államfő szavai szerint a „nemzetközi jog kirívó megsértése”.

Rámutatott arra, hogy az ukrán határőrök és vámosok azzal az utasítással mentek át az orosz határ túloldalára, Donyeck átkelőhelyhez, hogy beengedjék Ukrajnába a „vöröskereszt égisze és kísérete alatti” orosz segélykonvojt. „Pénteken az orosz fél felrúgta a megállapodásokat, és úgy döntött, hogy lemond a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselőinek a segélyakcióban való részvételéről” - áll a közleményben.

A szakadárok akadályozták a vöröskeresztet

Az elnök kiemelte, hogy Kijev minden vállalt kötelezettségét teljesítette. Szavai szerint 35 orosz teherautó határátlépési engedélye elkészült. Kifejtette: az egyetlen, ami a vöröskereszt képviselőit akadályozta humanitárius küldetésük végrehajtásában az az, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok tűz alá vették azt az utat, amelyen a tervek szerint a segélykonvoj haladt volna Luhanszkba. „Nem garantálták a szakadárok a vöröskeresztnek a tűzszünetet” - mondta Porosenko.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte: Kijev kezdeményezte, hogy vezérkari szinten tárgyaljanak az orosz segélykonvoj ügyéről, erre azonban az orosz fél nem volt hajlandó.