Volt londoni rapper lehetett James Foley hóhérja

James Foley lefejezése ISIS
terrorizmus
James Foley lefejezése
Vágólapra másolva!
Apja amerikai nagykövetségek felrobbantása miatt várja perét. Ő maga tavaly hagyta ott London egyik gazdagabb negyedét, hogy Szíriába menjen harcolni. Úgy tűnik, azonosították a James Foley amerikai riportert lefejező szélsőségest, aki egy rapper volt korábban. Állítólag már SAS kommandósok vadásznak rá Észak-Irakban.
Vágólapra másolva!

A brit titkosszolgálat, az MI5 és az MI6 közel van ahhoz, hopgy azonosítsa azt a férfit, aki a gyanú szerint elvágta James Foley amerikai újságíró nyakát az Iszlám Állam propagandavideóján. Erről Peter Westmacott, Nagy-Britannia amerikai nagykövete beszélt a CNN-nek. A BBC -nek sem a brit belügy, sem a brit külügy nem kommentálta az értesülést.

Más brit lapok viszont már tudni vélik, ki lehetett a videón.A Sunday Times brit lap szerint az arcát maszkkal takaró gyilkos Abdel-Majed Bary lehet, aki korábban Lyricist Jinn Matic, vagy L. Jinny néven hiphop-előadóként élt Londonban.

A rapper tavaly hagyta el családja London egyik tehetősek lakta negyedében található otthonát, hogy csatlakozzon a szíriai polgárháborúban harcolókhoz. Idén augusztus elején a Twitteren már közölt is magáról egy fotót, amelyen fekete csuklyában és terepszínű ruhában pózol, kezében egy levágott fejjel. Márciusban még azt állította, hogy kirabolták és megkínozták Szíriában - az erről hírt adó brit bulvárlapokat csak pogány lapoknak nevezte Facebookján, amely azóta nem is frissült.

Abdel-Majed Baryt sejtik a maszk mögött Forrás: Origo

SAS-kommandósok vadásznak rájuk

A Sunday Times brit lap szerint a Foley megölése után indult hajtóvadászat fő célpontja is Bary, akit a korábban őrizetére bízott túszok a szélsőségesek Beatles néven ismert csoportja egyik tagjaként, Dzsihádi Johnként emlegettek. A Beatles nevű csoportra brit akcentusuk miatt ragadt rá ez a név. A volt túszok beszámoltak még egy George és egy Ringo névre keresztelt terroristáról is. Róluk is tudni már, hogy kicsodák. Az egyikük egy Aine Davies nevű muszlim hitre tért korábbi drogkereskedő, a másik férfi pedig egy Razul Islam nevű férfi.

A Mail on Sunday brit lap úgy tudja, hogy a SAS brit kommandósainak több egységét helyezték át Észak-Irakba az utóbbi két napban. Feladatuk az lesz, hogy a helyi iraki és kurd fegyveresekhez négyes csoportokban csatlakozva próbálják becserkészni a brit állampolgárságú szélsőségeseket. L. Jinny egy videója:

Apja is szélsőséges volt

Bary-nak volt honnan örökölnie a szélsőséges muszlim ideológiát, egyiptomi születésű apja ellen New Yorkban zajlik per az USA kenyai és tanzániai nagykövetsége elleni 1998-as merényletekben játszott szerepe miatt. Fia, Abdel-Majid a brit lapok szerint egy Anjem Choudary nevű muszlim imámtól kapott erős ideológiai nevelést, és ő volt az, aki meggyőzte, hogy csatlakozzon a szíriai polgárháborúban harcolókhoz.

A rapper droghasználattal kapcsolatos élményekre utaló című – Flying High, Dreamer, Overdose - dalait még a BBC Radio 1 is játszotta. A dalok az azonosításában is nagy szerepet kaphatnak, a brit lapok szerint hangfelismerő technológia segítségével tuják összevetni a lefejezős videón hallható hangot az énekhanggal.