Oroszország újabb segélyszállítmányt indít Ukrajnába

Vágólapra másolva!
„Napokon belül” újabb segélyszállítmányt indít Oroszország Kelet-Ukrajnába, ahol egyre rosszabbodik a helyzet – közölte Szergej Lavrov külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem engedélyezte az első konvoj belépését sem az ország területére, mert attól tartott, hogy a lázadóknak szállítanak katonai felszerelést a teherautók, amelyek a hétvégén egyébként visszatértek a határ orosz oldalára.

Kijev azt is állítja, hogy sok teherautó üresen érkezett. Most már tudják ennek az okát is: szerintük ezekkel az egyik luhanszki gyárból szállítottak el radaralkatrészeket, valamint olyan berendezéseket, amelyek speciális tölténytárak előállításához szükségesek – jelentette az Euronews.

Az elmúlt hónapokban kétezer ember vesztette életét a kormányerők és a lázadók közötti harcokban, és mintegy 330 ezer ember menekült el az otthonából.

Egyre rosszabb a helyzet

A tervek szerint kedden, Minszkben találkozik az orosz és az ukrán elnök, hogy megoldást találjon a válság lezárására – emlékeztetett a BBC.

Lavrov hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy vasárnap jegyzéket küldött ukrán kollégájának, amelyben értesítette az újabb konvoj indításáról.

Hangsúlyozta, hogy a humanitárius helyzet nem javul Kelet-Ukrajnában, éppen ellenkezőleg, tovább romlik. „Szeretnénk megállapodásra jutni azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel indíthatunk útnak egy újabb szállítmányt, ugyanazon az útvonalon, valamikor a következő napokban” – fogalmazott.

Orosz tankokat is láttak

Leonyid Matyuhin ukrán katonai szóvivő hétfőn arról számolt be, hogy többtucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele.

Lavrov cáfolta a hírt, nevetségesnek és dezinformációnak nevezte. Emlékeztetett, hogy az állítólagos behatolást sem az amerikai titkosszolgálatok, sem független források nem tudták megerősíteni.

A szóban forgó dél-donyecki határszakasz és a környező terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.