Irán is szállít fegyvert az iraki kurdoknak

Vágólapra másolva!
Irán nem fog katonákat küldeni a szomszédos Irakba, hanem más módokon fognak segíteni az Iszlám Állam elleni harcban – közölte Mohamed Dzsavad Zarif külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

„Fegyvereket és lőszert kértünk, és Irán volt az első ország, amely ezeket a rendelkezésünkre bocsátott a” – mondta Maszúd Barzáni, a kurd autonóm régió elnöke az iráni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Erbílben.

A kurd önvédelmi erők, a pesmergák hetek óta harcban állnak az iraki Kurdisztánban is jelentős területeket elfoglaló iszlamista fegyveresekkel.

Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter is beszélt Teheránban arról, hogy országa segítséget nyújtott az iraki kurdoknak az Iszlám Állam elleni harchoz. Hangsúlyozta, hogy Irán tartja magát ahhoz a stratégiához, amely szerint ki kell szorítani a terroristákat az általuk elfoglalt iraki tartományokból.

Katonai csapást is kilátásba helyeztek

A síita Irán hétfőn arra figyelmeztette az Iszlám Államot kikiáltó szélsőséges szunnitákat, hogy nem nézné tétlenül az iraki síita szent sírhelyek elpusztítását, és fegyverrel is beavatkozna védelmük érdekében. Fazli azt mondta, hogy Hazsan Róháni elnök az iráni kormány hétfői ülésén katonai csapást helyezett kilátásba egy ilyen esetre.

Irakban található többek között az első és a harmadik síita imám, Ali és Huszein sírhelye is, ahová minden évben irániak milliói zarándokolnak el.