Átvette a CIA módszerét az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államoknak nincs tudomása a területe ellen irányuló konkrét fenyegetésről az Iszlám Állam részéről. Mint kiderül, a dzsihádisták vízbefojtásos módszerrel is kínozzák a nyugati foglyokat.
Vágólapra másolva!

Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter szerint az Iszlám Állam fegyveresei és támogatói bebizonyították, hogy külföldön képesek célba venni amerikai állampolgárokat, és további hasonló akciókat terveznek. A tárca a nyár folyamán hozzájárult azon külföldi repterek biztonságának megerősítéséhez, ahonnan járatokat indítanak az Egyesült Államokba.

A The New York Times közlése szerint az amerikai hírszerző és bűnüldöző szervek „csaknem egy tucat” olyan amerikait azonosítottak, akik Szíriába utaztak, hogy fegyvert fogjanak az Iszlám Állam oldalán. A kormányzat úgy tudja, hogy „több mint 100” amerikai vett részt a harcokban különböző csoportok támogatójaként a szíriai polgárháború kitörése óta.

Öt ember ellen emeltek vádat

Az Iszlám Állam azonban már nemcsak harcosokat, hanem olajipari szakembereket és mérnököket is megpróbált toborozni magának Amerikában.

A Fox News amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium az elmúlt egy év alatt legkevesebb öt amerikai állampolgár ellen emelt vádat az Iszlám Állam támogatása miatt, Florida, Kalifornia, Virginia és Észak-Carolina államban.

Átvették a CIA módszerét

A The Washington Post pénteki száma szerint egyébként az Iszlám Állam terroristái a vízbefojtást imitáló vallatásnak (waterboarding) vetették alá négy nyugati túszukat, köztük James Foley újságírót, akit a múlt héten lefejeztek fogva tartói, és a gyilkosságról készült videofelvételt közzétették.

A vízbefojtásos vallatási módszer során a kihallgatott személyt egy deszkához rögzítik, és szövettel letakart arcára vizet csorgatnak. A vizes szöveten keresztül nagyon nehéz levegőt venni.

A jogvédők által kínzásnak minősített módszert a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően, George W. Bush elnöksége idején a CIA alkalmazta. A vallatás alkalmazásáról készült szenátusi vizsgálat eredményét – amely sajtóértesülések szerint eredménytelennek minősítette ezt a vallatási eljárást – egyébként még mindig nem hozták nyilvánosságra.

A Fort Hood-i merénylő is közéjük tartozna

A Fox News egyébként úgy értesült, hogy a Szíria és Irak területén kikiáltott kalifátus állampolgárságáért folyamodott Nidal Hasan palesztin származású volt katonai pszichiáter, akit tavaly halálra ítéltek, mert 2009-ben 13 bajtársát meggyilkolta Fort Hoodban, az Egyesült Államok legnagyobb katonai támaszpontján, további 30-at pedig megsebesített.

A magát „Allah katonájának” nevező Hasan személyesen az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak írt levelet, amelyen nem szerepelt dátum.