Biológiai fegyvert fejleszt az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam egyik tagjának laptopján találtak árulkodó adatokat - közölte pénteken az amerikai média.
Vágólapra másolva!

A hordozható számítógépet egy mérsékelt szíriai felkelőcsoport zsákmányolta az Iszlám Államtól Idlíb tartományban, a török határ közelében, majd továbbította annak adattartalmát a ForeignPolicy.com amerikai online külpolitikai magazinnak.

A laptop eredeti tulajdonosa egy Mohamed Sz. néven azonosított tunéziai dzsihadista volt, aki korábban hazájának két egyetemén kémiát és fizikát tanult. Egy 19 oldalas, arab nyelvű dokumentumban a tunéziai azt írta le, hogyan lehet akár globálisan bevethető biológiai fegyvereket kifejleszteni,

Az anyag szerint a biológiai fegyver előnye az, hogy nem kerül sokba, viszont sokakat lehet megölni vele.

Mi az a bubópestis?

A pestis (más néven dögvész) a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott betegség. Kórokozója főként a patkánybolháról kerülhet át emberre, de a kór cseppfertőzéssel is terjed. Miután a bőr oxigénfelvételében zavar keletkezik, a bőr gyakran sötétkék színt kap - innen ered a „fekete halál” kifejezés.
A pestis Magyarországon a ÁNTSZ-nek jelentendő betegség. Nemzetközi szinten a WHO regisztrálja és koordinálja a fertőző megbetegedések kezelését – így a pestisét is. Főbb formái a bubópestis (mirigypestis), a szeptikémiás pestis és a tüdőpestis. Régi magyar neve a csoma, csuma.

Noha több muszlim hittudós tilalmasnak nevezte tömegpusztító fegyverek alkalmazását, a laptopon olyan fatvát (iszlám vallásjogi határozatot) találtak, amely azt megengedhetőnek tekinti.

"Ha a muszlimok másképp nem tudják legyőzni a kafirokat (hitetleneket), akkor megengedhető a tömegpusztító fegyverek használata.

- hangzott a komputeren talált fatva, amelyet egy Szaúd-Arábiában bebörtönzött dzsihadista hittudósnak, Naszir al-Fáhdnak tulajdonítanak.

A ForeignPolicy.com ezzel kapcsolatban rámutatott: a laptop tartalma önmagában nem bizonyíték arra, hogy a terroristák biológiai fegyver birtokába jutottak volna, de a dokumentumokból látható, hogy törekszenek erre. A laptopon talált angol, francia és arab nyelvű anyagok egyebek között arról szóltak, hogyan kell autót lopni, bombát készíteni, és hogyan kell megindokolni az dzsihadista harc igazságosságát. A fájlok között voltak Oszama bin Laden-videók is.