Egyre több a találgatás a T-72-es tankokról

T-55, T 55, harckocsi, tank
Vágólapra másolva!
A globális politikában igen jól tájékozódó Vice magazin arról ír, hogy a NATO titokban Ukrajna felfegyverzésén dolgozik, mint ahogy Moszkva is ezt teszi az oroszbarát szakadárokkal.
Vágólapra másolva!

A portál tényként kezeli, hogy amikor Magyarország egy cseh magáncégnek (Excalibur Defense Ltd.) tankokat szállít, akkor azzal

Tele vannak tankokkal

A www.defenseindustrydaily.com portál szerint Csehország tele van tankokkal. 30 darab nemrég felújított T-72M4-es harckocsija mellett Prága 90 darab T-72M1 tartalék tankkal is rendelkezik.

A news.vice.com kiemeli, hogy Budapest csak így, közvetve adhatja el az 58 T-72-es harckocsit, mert a közvetlen szállítás szigorú nemzetközi fegyverkereskedelmi tilalmakba ütközne. A cikk szerzője emlékeztet, hogy a NATO-főtitkár nemrég éppen arról beszélt, hogyan fogják bázisként használni az Ukrajnával szomszédos tagállamokat a válság kezelésében. Kitér arra is, hogy az elmúlt időszakban több – a magyar tankokéhoz hasonló – értékesítés történt a régióban, ilyen volt például Horvátország régi Mi-8-as helikoptereinek (14 darab) hirtelen eladása.

Tudtak róla

Mint korábban megírtuk, a cseh felet tájékoztatták a magyar hatóságok a Magyarországon megvásárolt T-72 típusú harckocsik Csehországba szállításáról. A HM közleményéből az is kiderül, hogy az eddigi 58 mellett további 22 T-72-es harckocsit szállítanak Csehországba, amiről azonban a cseh fél mintha semmit sem tudna.

A HM közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a cseh védelmi minisztérium a nyilatkozat megtétele előtt nem kért tájékoztatást az ügyről saját országának illetékes hatóságától. Mint írták, a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú nemzetközi import igazolásában engedélyezte 58, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát kereskedelmi, illetve üzleti célra.

Az igazolásban végfelhasználóként egy prágai székhelyű vállalkozást jelöltek meg. Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. Végfelhasználóként ebben az esetben is prágai székhelyű vállalkozás szerepel - közölte a HM.