Naponta 80-100 kutyát altattak el

rezsicsökkentés újabb lépés
Elkóborolt kutya melegedik egy távhővezetéken.
Vágólapra másolva!
Tavaly szeptember óta 34 ezer gazdátlan ebet fogtak be Bukarestben, közülük 16 ezret altattak el február közepe, a kóbor kutyákról szóló törvény alkalmazási normáinak megjelenése óta.
Vágólapra másolva!

A gazdátlan kutyák begyűjtését és elaltatását a főpolgármesteri hivatal úgynevezett állatvédelmi felügyelete (ASPA) végzi. Razvan Bancescu, az ASPA projektvezetője beszámolt arról, hogy további 16 ezer kutyát örökbe fogadtak. Jelenleg mintegy kétezer gazdátlan állat vár megmentőjére a román főváros menhelyein, de az adoptálások száma az utóbbi időben visszaesett.

Ingyenes örökbefogadás

A menhelyekre begyűjtött kóbor ebek örökbefogadása ingyenes, és nem is szükséges elvinni a kutyát, elegendő tartásának anyagi fedezetét biztosítani. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

20 ezer kutya még az utcákon

Bancescu szerint csaknem 20 ezer kutya csatangol még Bukarest utcáin. Közben csaknem tízezer gazdával rendelkező kutyát ivartalanítottak - tette hozzá. Romániában a hatályos jogszabály szerint minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának az év végéig, a fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül. Ezt azzal indokolták, hogy a legtöbb kóbor kutya úgy kerül az utcára, hogy gazdája kergeti el.

Az állatvédő alapítványok több ízben tüntettek Romániában a gazdátlan ebek elpusztítása ellen, az ASPA sintérei pedig gyakran dulakodásba keveredtek az állatok összefogdosását megakadályozni próbáló állatvédőkkel.

Elaltathatják

A román parlament tavaly szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben.

A Négy Mancs nevű állatvédő egyesület júniusban első fokon pert nyert a bukaresti táblabíróságon: a bírósági végzés szerint a gazdátlan kutyák elaltatásáról szóló rendeletet fel kell függeszteni. A döntés azonban nem jogerős, a kormány fellebbezett, és az ASPA folytatta az állatok elaltatását. Június óta nyolcezer kutyát pusztítottak el Bukarestben.